Miloš Mikić u muškoj i Miluša Bošković u ženskoj konkurenciji, najbrže su se popeli na vrh planine Leotar, čime su postali pobjednici 3. Trebinje vertikala - trke u kamenu, koja je danas održana u našem gradu.

3 trebinje vertikal

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji je pripalo Ivanu Ležaniću iz Mostara koji je zaostao pet minuta za pobjednikom, dok je treći na cilj stigao Neven Cicović iz Pala.

trebinje vertikal trka 2018 (1)

U ženskoj konkurenciji, među deset takmičarki, drugo mjesto je osvojila Jelica Joković iz Užica, dok je treća bila Kristina Gudelj iz Trebinja koja ima 16 godina.

trebinje vertikal trka 2018 (1)

Iako su vremenske najave bile loše, na startu trke na Perovića mostu se pojavilo 76 takmičara iz Republike Srpske, BiH, Crne Gore i Srbije. Trku je završilo njih oko 60, jer je na vrhu Leotara bio orkanski vjetar, tako da su mnogi takmičari odustali, a naročito mlađi.

"Ono što nas najviše raduje je da su pala oba rekorda i u muškoj i u ženskoj konkurenciji", rekao je Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva /PD/ "Vučji zub", koje je i organizator vertikala.

trebinje vertikal trka 2018 (1)

On je dodao da je mnogima trebinjska trka interesantna, jer je kratka i slatka, te da se za četiri sata sve završi, ali da je manifestacija, ipak, puna sportskog duha, s obzirom na to da treba dosta snage i izdržljivosti.

Škero je istakao da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veći broj učesnika iz Trebinja, koji su spremni da se upuste u svojevrsnu avanturu i pokušaju da istrče na vrh Leotara.

Pobjedniku, Milošu Mikiću je od Perovića mosta do vrha Leotara bilo potrebno 47 minuta i 42 sekunde, a on je i prije dvije godine bio najbrži na Trebinjskom vertikalu, takozvanoj nebeskoj trci.

"Uslovi su bili veoma teški. Pošto sam veoma visok, vjetar me je pomjerao za nekih pola metra tokom staze. Trka u kamenu je originalno izdanje, konkurencija je sjajna“, istakao je Mikić, koji je iz Nikšića.

Slično iskustvo iz Trebinja će ponijeti i Miluša Bošković iz Kotora.

Ona je kazala, da je vjetar doprinio velikom uzbuđenju i odličnoj avanturi na trčanju do vrha Leotara.

"I da sam posljednja stigla, moji utisci bi bili isti - sjajni", rekla je Bošković.

Najstariji učesnik trke je bio sedamdesetčetvorogodišnji Trebinjac Vojislav Prelević, a najmlađi devetogodišnji Jakov Perišić.

trebinje vertikal trka 2018 (1)

"Bilo mi je teško, ali sam uspio da istrčim na Leotar, iako je duvao vjetar", kazao je Perišić.

Trojica najbržih Trebinjaca koji su istrčali na Leotar su Srđan Domazet, Petar Spaić i Miloš Aranitović, koji su u ukupnom plasmanu zauzeli četvrto, peto i šesto mjesto.

trebinje vertikal trka 2018 (1)

U konkurenciji preko 50 godina, prvo mjesto je osvojio Radomir Milić iz Trebinja, drugo Mihajlo Topalović iz Užica, a treće Dragoljub Jasiković.

Staza trke je dužine 5.200 metara, a savladava se 960 metara uspona što je oko 377 spratova.

trebinje vertikal trka 2018 (1)