Grad Trebinje investirao je u proteklih godinu dana preko Agrarnog fonda, oko pola miliona KM za razvoj poljporivrede, a od kojih je korist imalo oko 600 kooperanata sa područja ove lokalne zajednice.

godinu dana agrarnog fonda

Ovo je jedinstven način rada Agrarnog fonda u Republici Srpskoj, pomoću koga poljoprivredni proizvođači dobijaju besplatno obrađenu zemlju, sadnice, mogućnost da plasiraju svoje proizvode kao i druge privilegije.

Od rata, ovo je prvi put da grad Trebinje toliko novca ulaže u poljoprivredu i mnogobrojnim olakšicama nastoji da aktivira proizvođače, a predstavnici grada najavljuju još značajnih projekata.

Na obilježavanju godišnjice rada Agrarnog fonda, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je naveo da je Agrarni fond Grada Trebinja dijelio mini grantove građanima putem javnih poziva, priveo oko 85 dunuma zemljišta namjeni, dao u zakup oko 113 hektara zemljišta, pomagao ljudima obnovu objekata za smještaj stoke na selima, te subvencionisao troškove električene energije za udruženja korisnika voda.

Petrović je naveo da je u planu i nabavka nove opreme, kako bi proizvođači imao što bolje uslove za rad.

"Svjesni smo da ne mogu svi poljoprivredni proizvođači da imaju frezu, traktor i prikolicu i zbog toga ćemo do 1. maja da nabavimo kompletnu opremu sa svim priključcima, koje će moći da se izdaju u besplatne svrhe svim poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Petrović.

On je istakao da su građani prepoznali značaj Agrarnog fonda, da je to produžena ruka Gradske uprave, napominjući da je osam poljoprivrednih inženjera koji su bili višak u Gradskoj upravi, našlo pravo zanimanje u kojem koriste svoje znanje.

"Otvorili su Hercegovačku kuću koja je ponos svih nas, u kojoj se prodaju domaći proizvodi, a uskoro će biti otvorena i u Banjaluci", rekao je Petrović.

On je dodao da je u toku i nabavka opreme koja će služiti za ispitivanje kvaliteta proizvoda koju će dati na revers Institutu za javno zdravstvo koja ima sertifikat za ispitivanje tih proizvoda.

Prema njegovim riječima, poslije nabavke te opreme roba iz Hercegovačke kuće moći će da ide za EU.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi na razumijevanju i što su imali sluha za njegovo osnivanje, naglašavajući da nikada nisu odbacili nijednu ideju.

Osvrćući se na rezultate rada u proteklih godinu dana, Dutina je istakao da je iz budžeta Grada Trebinja preko Agrarnog fonda direktno u poljoprivredu uloženo 99.500 KM, a iz Hercegovačke kuće preko 50.000 KM.

"Od toga novca opremljena su mnoga poljoprivredna gazdinstva neophodnom opremom i repromaterijalom", rekao je Dutina i napomenuo da je evidentiran porast registrovanih poljoprivrednih proizvođača za oko 20-tak procenata.

On je podsjetio da će uskoro pomoću Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a na inicijativu grdonačelnika nabaviti mašinu za privođenje zemljišta kulturi.

"Na taj način ćemo preko 2.000 hektara neobradivih površina u Hercegovini staviti na raspolaganje i pripremiti za neke ozbiljne investitore koji žele da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, zatim radi se sistem navodnjavanja Trebinjskog i Petrovog polja gdje će oko 1.000 hektara biti stavljeno pod sisteme za navodnjavanja, biće urađena sekundarna mreža kap po kap, radi se navodnjavanje Zubačkog platoa, a dovodi se tečnička voda do sela Ubla", naglasio je Dutina.

On kaže da da će oko 68 odsto poljoprednih površina biti stavljene pod sisteme za navodnjavanje.

Dutina je podsjetio da su prošle godine imali kapitalnu investiciju – izgradnju hladnjača, napominjući da će ove godine organizovati otkup poljoprivrednih proizvoda u gradu Trebinju.

"Ono što su nekada radile poljoprivredne zadruge sada će raditi Agrarni fond i na taj način ćemo zaposliti određen broj ljudi da na svojim imanjima proizvodi, a naša je briga prodaja tih proizvoda", rekao je Dutina.

Dutina je istakao da je Agrarni fond za godinu dana rada opravdao svoje postojanja i izrazio nadu da će u budućnosti još bilje raditi na svoje i zadovostvo poljoprivrednih proizvođača.

Obilježavanju godišnjice rada prisustvovali su i zamjenik grdonačelnika Mirko Ćurić, predsjednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak, privrednici i predstavnici gradskih institucija.