Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Beogradu, na svečanom prijemu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske i 26 godina od proglašenja Ustava Republike Srpske, da bez Republike Srpske i njenog mudrog rukovodstva nema opstanka srpskog naroda.

prijem beograd

Patrijarh Irinej je naglasio da je Srpska danas mnogima trn u oku, ali da je ona dio istorije i da ovakav poredak omogućava opstanak i Republike Srpske i svih naroda koji u njoj žive.

Srpski patrijarh istakao je da je srpski narod imao državu od početka istorije, znao je šta su ustav i državni zakoni, naučio da ih poštuje.

"Na čast i radost predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i narodu, čestitam donošenje Ustava Republike Srpske! Predstavnicima Republike Srpske, narodu srpskom i svim žiteljima Srpske želimo svako dobro i napredak u svemu dobrome, pre svega slogu, bratsku i hrišćansku ljubav. Živela Republika Srpska! Živela Republika Srbija na mnogaja ljeta!", poručio je patrijarh Irinej.

Ovo je četvrti prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji u Beogradu priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Republika Srpska stvorena je prije rata u BiH - 9. januara 1992. godine, a njeno pravno utemeljenje završeno je 28. februara te godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Ustav Srpske Republike BiH.

U ratu od aprila 1992. do novembra 1995. godine Republika Srpska je odbranjena, uz velike žrtve, a ostvarena je vijekovima sanjana sloboda srpskog naroda u BiH da ima svoju državu.