Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić rekao je Srni da je HET u ovoj godini već ostvario dobre proizvodne rezultate koji će, ukliko budu nastavljeni, donijeti dobar prihod, a najavio je i finansiranje novih višemilionskih projekata.

gordan miseljic

Mišeljić je naveo da će HET u ovoj godini početi finansiranje izgradnje rezervoara pitke vode na "Vrelom oku", kapaciteta dva puta dvije i po hiljade metara kubnih.

"Uradićemo sve pripremne radove, glavni projekat, istražne radove, eksproprijaciju zemljišta, te ugovoriti izgradnju mosta preko rijeke Trebišnjice, u okviru velike obilaznice čiju realizaciju planira grad Trebinje", istakao je Mišeljić.

On je naglasio da je riječ o samo jednom od projekata koji, uz započete projekte izgradnje sistema navodnjavanja i vodozahvata na Zubačkom platou i zatvorenog bazena, te dogradnje sistema Gornjih horizonata, potvrđuje da je ovo preduzeće jedan od nosilaca razvoja u regiji.

"HET se ove godine može pohvaliti i izuzetnim proizvodnim rezultatima, za razliku od prošlogodišnjih, koji nisu bili dobri zbog nezapamćeno loše hidrologije", dodao je Mišeljić.

On kaže da trenutna proizvodnja HET-a iznosi 315 gigavat časova, što je ostvarenje plana od 145 odsto, te da je u dva i po mjeseca ove godine ostvareno 50 odsto cjelokupne prošlogodišnje proizvodnje.

"Nadamo se da ćemo anulirati prošlogodišnji gubitak, iako on nije uticao na stabilnost poslovanja sistema, ni na platežnu moć, niti je ugrozio primanje radnika i investicije", rekao je Mišeljić.

On je naveo da je trenutna kota u akumulaciji "Bilećko jezero" 396 i po metara nad morem, odnosno 10 metara viša od plana, dok je tri i po metra manja od maksimalne akumulacije.

"Sa ovako velikim rezervama vode i sa ostvarenom proizvodnjom, imamo gotovo 85 odsto planirane ovogodišnje proizvodnje", istakao je Mišeljić.

On je naglasio da se HET može pohvaliti i uštedama koje ostvaruje.

"Iako je prošle godine zabilježena loša hidrologija, za šest miliona KM smo smanjili troškove u odnosu na prethodnu godinu, a potrudićemo se da takav trend nastavimo i ubuduće", dodao je Mišeljić.

On kaže da se rukovodstvo HET-a, bez obzira na rezultate, trudi da pomaže ovoj regiji, te da, između ostalog, već dvije godine stipendiraju studente.

"Ove godine smo dodijelili 75 stipendija. To je i neka moralna obaveza, da pomognemo mlade iz ove regije, koji će kasnije, kao osposobljeni kadrovi, voditi ovaj ili slične sisteme", rekao je Mišeljić.

Ovih dana zaposleni se pripremaju za proslavu jubileja - 50 godina postojanja Hidroelektrane /HE/ "Trebinje jedan", koji će biti obilježen 25. marta.

"HE `Trebinje jedan` ima planiranu godišnju proizvodnju od 400 gigavat časova i ona je `srce sistema`, najveća vještačka akumulacija na Balkanu, sa ogromnim zalihama vode", dodao je Mišeljić.