Galerija Kulturnog centra bila je mjesto gdje je večeras održana promocija knjige "Pred sjenima srpskih mučenika", koju je priredio Rade L. Lalović.

pred sjenima srpskih ucenika (2)

Ovo je drugo prošireno izdanje u kojoj je obuhvaćeno 68 pjesama od 50 autora.

Prošireno izdanje je nastavak prvog izdanja koji je išao "pod hitno", jer je trebalo da bude kakav-takav predložak izbora poezije do kojeg se tada došlo, a koji bi pomogao nastavnicima da se upoznaju sa poezijom sa kojom se niko nikada nije upoznao na našim prostorima.

"Mi smo požurili to prvo izdanje, koje je bilo pilot, da vidimo reakcije koje su, ispostavilo se, bile fantastične i pronašli smo još jedan broj određenih pjesama i pjesnika koje govore o srpskim žrtvama i ulaze u srpsko polje stradanaja i patnje", rekao je Lalović.

Proširenim izdanjem knjiga je dobila svoj predgovor, pogovor i jedan kompletan omaž, jer se u ovom izdanju nalazi sve što je na srpskom jeziku napisano, a da vrijedi.

U knjizi se nalaze pjesme Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Joavana Dučića, Rajka Petrova Noga, Dobrice Erića...

Prema riječima predsjednika udruženja "Ćirilia" Trebinje Vesne Andrić, profesor Lalović je osmislio knjigu tako da podsjeća na zločine koji su se dešavali nad našim življem u toku 20. i 21. vijeka.

"U pitanju je izbor poetskih rukoveti raznih pjesnik. Ovu knjigu i naše udruženje povezalo je da i mi želimo da podstaknemo kulturu sjećanja koja je, nažalost, na slabim osnovama u našem narodu", kazala je Andrić.

Na promociji su učenici Centra srednjih škola, Gimnazije "Jovan Dučić" i Muzičke škole čitali pjesme iz drugog izdanja knjige.

Promociju je organizovalo Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Foče i Kulturni centar Trebinje.

pred sjenima srpskih ucenika (2)