Orhideja je jedna od najljepših sobnih biljki, koja nas svaki put osvoji svojim nježnim cvjetovima, u koje smo se i mi bespovratno zaljubili.

orhideja

Mnogi poznavaoci i ljubitelji cvijeća je smatraju simbolom ljepote, ljubavi i otmenosti. Stoga se ona vrlo često nađe u ulozi elegantnog poklona, kada dragoj osobi želimo da ukažemo posebnu čast. Ili se jednostavno doseli u naš životni prostor, u kom bez sumnje oplemeni onaj kutak u koji je smjestimo.

Ipak, to neće biti dovoljno kako bi ovaj cvijet zaista procvjetao na način na koji vi želite. Potrebno je da znate sve male i velike tajne njegovog gajenja - koje mjesto u vašem domu zaista najviše pogoduje orhideji, kako i koliko često treba da je zalijevate i slično.

Orhideja kao saksijsko cvijeće kupuje se uglavnom onda kada je u cvatu. Stoga i nastane zabuna kod mnogih kada cvjetovi otpadnu, uz zabrinutost šta je to što rade pogrešno.

Prosječna dužina cvjetanja orhideje je tri mjeseca, i ona cvjeta dva do tri puta godišnje. Pauza između cvjetanja može potrajati i po nekoliko mjeseci, tako da to nije nešto što treba da vas buni. Ipak, kako biste što duže uživali u predivnim laticama ovog cvijeta, slijede savjeti koji će vam zasigurno pomoći u njenom uzgoju.

Orhideja je cvijet koji voli svjetlost, a ne reaguje dobro na pretjeranu vlagu, iako joj je ona u načelu svakako potrebna. Međutim, imajte u vidu da orhideje imaju mesnato korijenje, sposobno da apsorbuje vodenu paru prisutnu u vazduhu, pa nikako ne treba pretjerivati sa zalijevanjem.

Zalijevanje

Za vrijeme cvjetanja, orhideja se zalijeva po malo dva puta nedjeljno, a u periodu mirovanja samo jednom nedjeljno. Između dva zalijevanja zemlja mora da se prosuši.

Orhideju zalijevajte odstajalom vodom, i to samo stablo i korijen - nikako cvjetove. Cvjetove samo povremeno nježno obrišite pamučnom krpicom, koju ste potopili u mlaku vodu.

Zalijevajte je tako što je zapravo potopite - napunite saksiju do vrha vodom i ostavite 10-ak minuta. Orhideja se, kao što znate, ne sadi u zemlju, već se nalazi u posebnom granulatu sastavljenom većinski od kore drveta.

RAzlog za to je što orhideje u svom prirodnom staništnu nisu ukopane u zemlju, već im korijenje viri iznad.

Nakon 10 minuta ocijedite saksiju. Kora drveta će ostati vlažna i tom vlagom će se orhideja i hraniti.

Ukoliko ste je presadili, nikako je nemojte odmah zalijevati, već sačekajte da prođe 10-ak dana.

Najbolje ćete pratiti stanje vlažnosti prema boji korijena orhideje. Ako je izrazito zelen, korijen je lijepo hidriran i orhideja ima dovoljno vlažnosti. Ako posivi i još se i smežura pod hitno ga potopite u vodu.

Presađivanje

Postupak presađivanja nije previše komplikovan, ali treba da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Prvo novu saksiju napunite specijalnim granulatom do pola, zatim orhideju izvadite iz stare saksije i lagano rastresite supstrat oko nje tako da ostane samo korijen. Ukoliko primijetite korijenje koje je trulo ili osušeno, isjecite ga. Zatim prenesite orhideju u novu saksiju. Dodajte ostatak granulata oko nje da se lijepo rasporedi, pa protresite da sve "legne" i rasporedi se oko korijena.

Ako ste iskusni u uzgoju orhideja koristite saksiju bez rupica na dnu, a ako niste, uzmite saksiju sa rupama.

Takođe, savjetuje se da saksija bude providna jer ćete po boji korijena najbolje vidjeti stanje biljke. Providnu saksiju možete smjestiti u neku dekorativnu i izvaditi kada je potrebna kontrola korijena.

Pravo vrijeme za presađivanje orhideje jeste onda kada primijetite da je korijen zauzeo cijelu posudu ili je počeo da izlazi napolje. Najpovoljniji period za to je između maja i juna, ali nećete pogriješiti i ako je presadite u ranu jesen i to kada orhideja nije u cvatu!

Svjetlost

Kada birate prozor na koji ćete staviti svoju orhideju, imajte u vidu da one najviše uspijevaju ukoliko je izvor svjetlosti orjentisan ka sjeveru, potom ka jugu, pa zapadu. Ljeti kada je sunce suviše jako, neophodno je da zaštitite svoj cvijet pomoću zavjese.

Tačnije, najviše će vam pomoći ukoliko tačno znate vrstu svoje orhideje, kada je najbolje da slijedite sljedeće instrukcije.

Sjeverni prozor - Miltonia, Odontoglosum, Papiopedilum, Stanhopea, Aerides i Bulbophylum;

Južni ili zapadni prozor - Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Odontioda, Cymbidium i Brassia;

Istočni prozor - Phalaenopsis, što je ujedno i najrasprostranjenija vrsta orhideje.

Dodatni savjeti

Rekli smo da orhideja voli svjetlost i da apsorbuje vlagu iz vazduha. U tom smislu, mnogi kao idealno mjesto za nju u domu preporučuju kuhinjski ili kupatilski prozor (do nje dopire taman koliko je potrebno vlage).

Ako se ne nalazi na ovom, već na nekom drugom mjestu, ili u drugoj prostoriji, ne zaboravite da vlažite vazduh oko orhideje - na primjer stavite posude sa vodom na radijator u periodu godine kada se grijete.

Ukoliko želite da vaša orhideja što brže procvjeta, i kako biste izbjegli da je "opteretite" vodom, od koristi vam može biti sljedeći trik - u saksiju sa orhidejom stavite nekoliko kocki leda, i poštujte na početku predložen ritam zalijevanja.

Ono što takođe pogoduje ovoj biljki jeste temperaturna razlika, koju ćete postići tako što ćete je tokom noći staviti na prohladno mjesto - nia primjer na terasu ako je u pitanju prelazno godišnje doba, ili pak prostorija u kojoj se ne grije i slično.

Birajte prihranu za uzgoj orhideja tako što će sadržati što manje količine azota, a više fosfora.