U Kulturnom centru u Trebinju, održana je promocija knjige "Nebeske heroine sveta", novinara, publiiste, diplomate i posvećenog promotera aerosportova Radmile Tonković.

nebeske heroine sveta promocija trebinje (3)

Ona je u svojoj knjizi, na 538 strana, obuhvatila preko  2.000 biografija žena letača širom svijeta, što je ilustrovala kroz 1.700 fotografija.

Po treći put je u Trebinju, a jedan je od potomaka loze Vojnović, koja potiču iz ovog kraja. Raduje je što je došla u kraj svojih predaka, iako živi na relaciji Beograd-Moskva.

"Naša prva pilotkinja Danica Tomić je iz Dalja u Hrvatskoj, ali su oni doseljenici iz Hercegovine, a tu je i Zagorka Plečević koja je iz Stare Hercegovine. Uz  njih dve je i Slovenka Kristina Gorišek", kaže Tonković o prve tri žene koje su postale piloti u regionu.

Sve tri su, podsjeća ona, letjele do starosti.

Preko deset godina je radila je na knjizi.  O ženama se jako malo zabilježilo i glavni razlog pisanja knjige su Ruskinje-piloti iz Drugog svjetskog rata sa kojima se Tonković druži posljednjih 14 godina. Te žene su letjele na raznim avionima i bombardovale Nijemce koji su ih prozvali "noćne vještice", iako su tada imale od 16 do 20 godina.

"Ja to najviše govorim kad gostujem u školama, da pokažem šta su te žene radile sa svojih 16 do 20 godina, jer se tada uključuju patriotizam, ljubav prema otadžbini, tu se mogu naučiti velike lekcije", priča Tonković.

nebeske heroine sveta promocija trebinje (3)

Inspirisana tim, vratila se nazad da pokaže kako su žene počele da lete. Veliki broj arhiva, biblioteka, sve kontinente je obišla da dođe do dokumenata. Najviše fotografija i podataka u ovoj knjizi je iz njenih ličnih, porodičnih arhiva.

Ova knjiga je u Londonu proglašena za jedinstvenu svjetsku enciklopediju na temu žena i o ulozi žena u svjetskoj avijaciji, a rusko izdanje knjige je doživjelo osam promocija i uvršteno je u udžbenik za Vazduhoplovnu akademiju u kojoj se školuju piloti i vazduhoplovni inženjeri.

Međunarodna vazduhoplovna federacija FAI u Lozani, dodijelila joj je diplomu za životno djelo u avijaciji.

Promociji je prisustvovala i jedna heroina iz knjige Marija Vuković-Milićević, koja je u Vršcu završila vazduhoplovnu školu. Ona je 1965. godine, pri obaranju svjetskog rekorda u Portorožu, kao reprezentativac Jugoslavije doživjela nesreću gdje se povrijedila i tada joj je prestala karijera kao sportiste.

nebeske heroine sveta promocija trebinje (3)

"Stalno sam bila u sportu i pomagala vazduhoplovce i zahvaljujem mojoj drugarici Radmili koja se usudila da predstavi žene u vazduhoplovstvu onako kako su dale doprinos u celom svetu", kazala je Milićević.

O knjizi je govorio i recenzent Božidar Glogovac, a prije promocije učenici muzičke škole su izveli prigodan muzički program.

Radmila Tonković je 21 godinu radila kao glavni dokumentarista i čovjek od povjerenja za sve letjelice PVO sisteme i sa njenim potpisom se tek moglo poletjeti i uključiti radarski i PVO sistemi u komandi Vazduhoplovstva u Zemunu.

Ona je prva žena vazduhoplovni novinar i urednik na Balkanu u časopisima – „Aeromagazin“, „Naša krila“ i „Moma-glasnik“, a kao pisac, novinar, publicista i prevodilac piše za mnoge časopise u Srbiji i inostranstvu.

Ovo je 15 promocija "Nebeske heroine sveta", a do sada je u Republici Srpskoj promovisana u Istočnom Sarajevu.