U Narodnoj biblioteci u Trebinju je održana radionica u okviru projekta "Viki-bibliotekar" u Republici Srpskoj", namijenjena bibliotekarima istočne Hercegovine, kako bi se upoznali sa osnovama rada na Vikipediji.

ljubisa malenica trebinje

Prema riječima Ljubiše Malenice, glavnog koordinatora "Vikimedijine" zajednice u Republici Srpskoj, pod osnovama rada se podrazumijeva upoznavanje sa najmasovnijim principima, pravilima i alatima koji se koriste da bi se napravio članak na Vikipediji na srpskom jeziku.

"Nakon ove radionice bibliotekari će moći da prave nove članke kada uoče da taj članak ne postoji, moći će da uređuju članke koji već postoje kroz strukturu pisanja tekstova, postavljanje fus nota i drugim tehničkim stvarima", Malenica.

On je dodao da se kroz ovakve radionice želi omogućiti bibliotekarima postavljanje bogatijeg, informativnijeg i kvalitetnijeg sadržaja na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji.

Na radionici su prisustvovali i bibliotekari sa matičnog područja biblioteke Trebinje.

"Viki-bibliotekar” je "Glam projekat" koji je pokrenula “Vikimedijina” zajednica Republike Srpske u saradnji sa mrežom biblioteka sa područja Srpske.

 Do sada je ovaj projekat prezentovan u Istočnom Sarajevu, a nakon Trebinja prezentacija će biti priređena i u Zvorniku i Banjaluci.