U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" večaras je svečano otvorena 1.  Susret folklornih ansambala veterana pod nazivom "Koj' za kola ajd u kolo, a ko nije nek' ne ide".

susret veterana trebinje 2018 (2)

Pred velikim brojem gledalaca večerašnju manifestaciju, na kojoj učestvuju društva iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, otvorio je predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

"Pored jezika i pisma, jedan je od najvažnijih stubova identiteta, pa čak u vremenima kad neki narod izgubi državu i sve njene institucije, jeste narodna umjetnost, koja mu pomaže da ne izgubi svijest o svojoj posebnosti i o svojim vrijednostima", istakao je Banjak.

Folklor je, dodao je Banjak, važan dio turističke ponude Tre binja kao mjesto okupljanja kulturno-umjetničkih društava iz regiona i šire.

susret veterana trebinje 2018 (2)
Među večerašnjim učesnicima na smotri folklora bili su i članovi i KUD "Mladost" iz Pala, čiji je umjetnički rukovodilac Mladen Krsman bio oduševljen prijemom i dočekom svojih starih prijatelja iz GKUD "Alat Svislajon".

"Drago mi je da smo u Trebinju. Mi ove godine slavimo 65 godina postojanja i nosioci smo tradicije Srba sa Sarajevsko-romanijske regije", rekao je Krsman.

susret veterana trebinje 2018 (2)

U dvočasovnom programu učestvovalo je 14 društava: Udruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibora“, KUD „Nikola Tesla“ iz Beograda, Udruženje za kulturu „Vrnjački vez“ iz Vrnjačke banje, KUD „Impol Seval“ iz Sevojna, Društvo narodne tradicije „Šamot“ iz Aranđelovca, KUD „Arilje“ iz Arilja, Akademski centar narodnih igara i pjesama „Iskra“ iz Podgorice, KUD „Slavko Mandić“ iz Laktaša, KUD „Mladost“ iz Pala, KUD „Čajavec“ iz Banjaluke, KUD „Izvor“ iz Čajniča, KUD „Foča“ iz Foče i KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće.

Učesnici su se rastali u pjesmi i igri i zakazali nove druženje za sljedeće godine.

Organizator susreta je bilo GKUD "Alat Svislajon".

susret veterana trebinje 2018 (2) susret veterana trebinje 2018 (2) susret veterana trebinje 2018 (2)