Đaci u Srpskoj uskoro će pod kontrolu. Samo jedan bris biće dovoljan da otkrije eventualno prisustvo droge. Pod lupom će se naći školske klupe, sportske dvorane i toaleti. djaci

Takvom metodom brzo će se saznati da li učenici među školskim priborom skrivaju narkotike. To je nova strategija Vlade Srpske kako bi spriječila dostupnost narkotika đacima.

“Zajedno u saradnji Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja će napraviti timove i ekipe profesionalaca koji će raditi, obilaziti škole po slučajnom uzorku na teritoriji cijele Repulike Srpske”, kaže predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih dorga u Vladi RS, Milan Latinović.

Na pragu je procedura javne nabavke za testove. Za to je Vlada Srpske izdvojila 50 hiljada maraka.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske ima obavezu da pripremi operativni plan za svaku godinu.

Ove imaju nekoliko planova, a jedan od najbitnijih je da se spriječi dostupnost narkotika djeci školskog uzrasta.

Direktori škola u Srpskoj kažu da im je pomoć Vlade u borbi na suzbijanju droge dobro došla.

U Trebinjskoj gimnaziji se hvale da do sada nisu imali slučaj da je pronađen narkotik kod srednjoškolaca. Ipak su saglasni da je bolje spriječiti nego liječiti.

“U svijetu, da kažem, poremećenih vrijednosti gdje postoje druge stvari koje su danas na cijeni, sigurno je potrebna veća kontrola i ta kontrola dovodi do toga da ta djeca budu disciplovanija i da, da kažem da probamo da ih izvedemo na pravi put, tako da vjerovatno je i to jedna od mjera koja ide tome u prilog”, kaže direktor gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju, Mišo Pešić.

Đaci, roditelji, ali i nastavnici u čijoj školi bude pronađena droga biće poslati na edukaciju. Ako se u jednoj školi ponovi nalaz narkotika, svi učenici će biti testirani na droge.