Svečanim defileom učesnika, u Trebinju je počeo 1. Susret folklornih ansambala veterana pod nazivom “Koj’ za kola ajd’ u kolo, a ko nije nek’ ne ide”, koji je okupio članove društava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

susreti veterana trebinje (4)

Oni su tim povodom odigrali veliko kolo na trebinjskom korzo i izmamili gromoglsan aplauz brojnih Trebinjaca i gostiju našeg grada.

Oko 350 učesnika došlo je u Trebinje da se druži, igra, pjeva, evociraju svoje uspomene i sklopi nova poznanstva.

Predsjednik GKUD "Alat Svislajon" Nedeljko Lambeta nije krio sreću i zadovoljstvo što su došli mrojni gosti, koje su dočekalo i lijepo vrijeme i ljubazni domaćini.

"Cilj manifestacije je da se napravi nešto van turističke sezone, da gosti koji se sada nalaze u našem gradu vide ljepotu i raskoš ne samo grada, već i folklora", kazao je Lambeta.

susreti veterana trebinje (4)

Prema riječima predsjednika amaterskih kulturno umjetničkih društava Republike Srpskte i direktora KUD "Rudi Čajavec" iz Banjaluke Momčila Vesovića, veterani su igrači koji su zadržali dobro scensko držanje i želju za igrom

"Kad se uđe u folklor onda ta želja živi u čovjeku dok je živ", kazao je Vesović.

Iz Podgorice su stigli veterani Akademskog centra narodnih igara i pjesama "Iskra" na čelu sa umjetničkim rukovodilocem ansambla Petrom Martićem, koji je oduševljen prijemom domaćina.

"Nije nam prvi put da gostujemo u Trebinju, ali je lijepo da se veterani druže, upoznaju i razmjene iskustva", kazao je Martić, čiji će se ansambl predstaviti sa igrama iz Crne Gore i Niša.

susreti veterana trebinje (4)

U prvoj smotri učestvuje 14 društava iz Sevojna, Aranđelovca, Banjaluke, Beograda, Užica, Arilja, Pala, Foče, Čajniča, Podgorice, Laktaša...

Večeras u 19.00 časova u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" nastupaće sva društva, a smotru će otvoriti najmlađi članovi GKUD "Alat - Svislajon".

Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Alat Svislajon" je organizator prvog susreta folklornih ansambala veterana.

susreti veterana trebinje (4)