Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ je u protekla dva mjeseca proizvela 1.100 gigavat-časova električne energije, što je za 10 odsto više u odnosu na plan, od čega je na slobodno tržište i distriktu Brčko plasirala 400 gigavat-časova i prihodovala više od 46 miliona KM, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u ovom preduzeću Maksim Skoko.

elektroprivredars

Skoko je napomenuo da je ERS juče proizveo dvostruko više električne energije od potreba stanovništva i privrede Srpske, napominjući da je proizvodnja dostigla 25,3 gigavat-časova, a da su konzumenti u Republici Srpskoj potrošili 12,5 gigavat-časova.

On je istakao da se dobri proizvodni rezultati ostvaruju zahvaljujući odličnoj pogonskoj spremnosti elektrana i dobroj hidrologiji.

Skoko dodaje da se na osnovu vremenskih prognoza i u narednom periodu očekuju padavine i dobra hidrološka situacija, a time i nastavak uspješne proizvodnje i izvoza električne energije.

"Osim ugovorenih sedmičnih i mjesečnih prodaja, obezbijeđena je i velika količina električne energije za dnevnu prodaju, koju smo plasirali po tržišnim cijenama i ostvarili dodatne prihode", rekao je Skoko.