Ove godine navršava se 60 godina od osnivanja Radne organizacije Hidroelektrane na Trebišnjici i 50 godina od puštanja u rad Hidroelektrane Trebinje I (HET I) čime je ozvaničeno puštanje u pogon sistema Hidroelektrana na Trebišnjici (HET).

he trebinje 1 grancarevo

Za istoriju HET-a 25. mart 1968. godine je veoma značajan datum, jer je tog dana u redovnu proizvodnju puštena Hidroelektrana Trebinje I.

Uspješna realizacija projekta izgradnje brane Grančarevo i pribranske hidroelektrane Trebinje I, kao i formiranje akumulacije Bilećkog jezera, bila je podvig evropskih razmjera i dokaz da je u karstu moguće graditi velike hidrotehničke sisteme.

"Sada, pedeset godina kasnije, ovaj veliki graditeljski poduhvat, ne gubi na veličini i značaju. Iz temelja su izmijenjeni uslovi života stanovnika istočne Hercegovine i Hidroelektrane na Trebišnjici su od svog formiranja do danas bile glavni nosilac ekonomskog i društvenog razvoja regije", navode u HET-u.

U čast ovog velikog jubileja Hidroelektrane na Trebišnjici će tokom godine organizovati niz aktivnosti, kojima će biti obilježeno 50 godina uspješnog rada.

logo 50 godina HET