U bioskopu Kulturnog centra u Trebinju večeras je prikazan film "Božanski poredak", režisera Petre Volp, koji čini duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih godina bori za pravo glasa za žene – najprije u svojoj kući, a zatim i u široj zajednici.

bozanski poredak film trebinje (2)

Pozdravljajući publiku, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Saxer, istakla je da Međunarodni praznik žena ima veoma veliki značaj za sve zemlje svijeta i da je to jedinstvena prilika da se razgovara o pravima žena.

Ona je istakla da je veoma važna aktivnost žena na izborima, ali i njihova odlučnost da se kandiduju za određene funkcije u društvu.

Preduzetnik Zorica Tasovac je kazala da se u današnje vrijeme veoma teško baviti preduzetništvom, bez obzira na to da li se radi o ženi ili muškarcu.

Međutim, žene imaju jedan dodatni teret koji rado nose - majčinstvo", istakla je Saxer.

Projekciji filma i panel diskusiji prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je istakao da grad Trebinje daje važnost ženi kao majci, tako i kroz funkcije u organima lokalne vlasti, kulturi, sportu.

"Tako želimo da bude i ubuduće i mi nastojimo da žene imaju isti položaj kao muškarci i smatramo da nema potrebe da se to omalovažava. U Gradskoj upravi imamo dva načelnika odjeljenja", rekao je Petrović, dodajući da na taj način pokazuje da žena mogu da dosegnu visoke društveno-političke položaje.

bozanski poredak trebinje

Prikazivanje „Božanskog poretka“ dio je filmske turneje o ljudskim pravima koju zajednički organizuju
Međunarodni filmski festival i Forum za ljudska prava (FIFDH) iz Ženeve, Savezno ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske i Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR).

Projekcijom u Trebinju, Ambasada Švajcarske u BiH, pridružuje se obilježavanju 70. godišnjice Opšte
deklaracije o ljudskim pravima.

O BOŽANSKOM PORETKU

Do 1971. godine žene u Švajcarskoj nisu imale pravo glasa, a sve do 1988. mogle su da rade samo ukoliko bi im muževi to pismeno dozvolili, jer "takav je zakon". Kada se i Norin muž pozvao na ovaj zakon i zabranio joj da se vrati na posao, ona je osjetila da mora nešto da promijeni.

Uz pomoć prijateljica pokušava da se odupre poretku koji vlada od pamtivijeka, što većina muških stanovnika shvata kao prijetnju.