Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izjavio je danas da će švajcarska fondacija "Ešertek" učestvovati u finansiranju projekta energetske efikasnosti objekta Gradske uprave vrijednog 280.456 evra /327.000 franaka/.

svajcarski ambasador trebinje

Nakon što je danas u Gradskoj upravi razgovarao sa ambasadorom Švajcarske u BiH Andreom Rauber Zakser, Petrović je istakao da će Švajcarska za ovaj projekat direktno izdvojiti 128.649 evra /150.000 franaka/ dok će ostatak sredstava obezbijediti Vlada Republike Srpske.

"Želimo da na ovaj način našu Gradsku kuću modernizujemo, da je opremimo modernim sistemima koji će doprinijeti energetskoj efikasnosti", rekao je Petrović i dodao da se prvo mora uraditi projektna dokumentacija sa svim istražnim radnjam koji će dokazati isplativost projekta, nakon čega će krenuti njegova realizacija.

Taj period, kaže on, ne može biti manji od godinu i po dana.

Petrović je podsjetio da Ambasada Švajcarske učestvuje u realizaciji više projekata u BiH vezanih za sistem vodovoda i kanalizacije, energetske efikasnosti, podrške nevladinom sektoru, bezbjednosti, porodici.

On je istakao da su prilikom današnje posjete ambasadoru Švajcarske predstavili i projekat razvoja "smart sitija" ili "pametnog grada", kao i sve procedure koje je potrebno uvesti, te naveo da će Grad aplicirati za podršku ovom projektu.

Ambasador Švajcarske u BiH Andre Rauber Zakser podsjetila je da je Švajcarska u Trebinju angažovana putem projekta JEP–zapošljavanja mladih, kao i da je njihova Ambasada podržala rad Centra za mentalno zdravlje.

"Pozdravljam težnje Grada Trebinja da postane `smart siti`-`pametan grad`. Voljela bih kada bi svi gradovi u BiH težili da postanu `pametni gradovi` i da država postane `pametna država`", rekla je Zakserova.

Ambasador Švajcarske prisustvovaće projekciji švajcarskog filma "Božanski poredak" i učestvovati u panel diskusiji o pravima žena, koji će večeras biti priređeni u Kulturnom centru Trebinje.