Građani Dubrovnika i tamošnje sveštenstvo ogorčeni su zbog toga što je ekipa njemačkih filmadžija, koja ovih dana tamo snima dokumentarni film, snimala u crkvi na Jezuitima editorijal s golom ženom.

dubrovnik

Uzbunu je digao dubrovački biskup Mate Uzinić na svom nalogu na Fejsbuku.

- Dragi prijatelji, duboko me ražalostilo to što je danas zbog sopstvene promocije otvorenost dubrovačkih crkava zloupotrebljena za snimanje neprimjerenih fotografija pod izgovorom umjetnosti, na šta ćemo morati da reagujemo medijski i pravno. Moleći večeras Gospoda za nas koji smo ovim povređeni, s raspetim Isusom želim da molim i za one koji su to uzrokovali govoreći: "Oče, oprosti im, ne znaju šta čine!" - napisao je Uzinić.

Riječ je o dokumentarnom filmu "The Colour Nude" u kojem će biti portretiran dubrovački fotograf Stjepo Brbora koji se bavi aktovima. Brbora je tako posljednja dva dana fotografisao 64-godišnji model Vesnu Knežević iz Beograda, želeći da prikaže njenu ljepotu.

Njemačka ekipa u razgovoru za Dubrovački dnevnik tvrdi kako su se potrudili da cijelo snimanje prođe vrlo diskretno, jer su znali da bi konzervativci mogli da reaguju na golotinju u crkvi.

- To je jedna vrsta subverzije. Obišli smo krucijalna istorijska mjesta gdje možemo da koketiramo sa zidom, Držićem i samim Dubrovnikom, a sve to uz erotiku, odnosno određenu erotsku emociju. Fotografijama želimo da izbjegnemo kliše, stereotip o ljepoti, predrasudi kako to mogu da rade samo mlade žene. Ovo je jedan novi izazov i zasad smo prezadovoljni - izjavio je dubrovački fotograf Brbora.

Marijana Verhoef, režiserka filma, kaže kako je Dubrovnik idealna kulisa zbog svjetlosti istorijskog aspekta, posebno zato što je i cilj samog filma razbijanje tabua i granica između prošlosti i sadašnjosti. Inače, model je njena majka.

- Dakle, to će biti film o oslobađanju i o ženskoj ljepoti, bez obzira na godine. Moja majka ima 64 godine i želimo to da prikažemo kao nešto najnormalnije na svijetu. Želimo da poručimo kako se žena od 50 ili 60 i nešto može skinuti i kako je to lijepo, baš kao i kada se skine mlada djevojka. Ne skrivamo bore, nedostatke, i to je ideja cijelog filma – razbijanje određenog tabua - izjavila je Verhoef za Dubrovački dnevnik. "Namjerno ciljana Sodoma"

Ipak crkva neće gledati blagonaklono na umjetničke slobode. Javili su se odmah neki sveštenici koji su reagovali na "napade na crkvu".

- Namjerno ciljana Sodoma ...! Namjerno oskvrnjuju Hram Božji! Bog Vam dao snage - javio se don Vinko Puljić iz Hrvatske katoličke misije u Siegenu.

Neki su i za postavljanje čuvara, odnosno stražara. To je prijedlog fra Ivice Majstorića.

- Grad bi trebalo da izdvoji barem toliko da zaštiti svetost sakralnih zgrada, da postoje stražari, pa da ne može niti ući ko nije prikladno obučen, kao što je to svuda u svijetu. Ako grad "nema" za to onda je na vama, braćo sveštenici - piše fra Majstorović.