U Službi za transfuziju krvi Trebinje održana je 52. akcija Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran" gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje, u kojoj su prikupljene 64 doze.

dobrovoljno darivanje krvi (2)

I ove godine je odziv veliki , a sve to zahvaljujući nedavno preminuloj Persidi Kočišević koja je bila doajen u transfuziologiji Trebinje jer je razvila i utrla put humanizmu, dobrovoljnosti i anonimnosti u davanju.

Akciji se odazvalo 78 članova ovog aktiva i njihovi prijatelji, humanisti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji tradicionalno daruju kapi života za potrebe bolnice u Trebinju.

"Veliki je gest dati krv jer spasiti na desetine i stotinu života nije mala stvar", kazala je predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran" Miholjka Janković koja je preko 100 puta darivala ovu tečnost.

Davaoci krvi su stvaraoci novih života i to je jedna neprekidna rijeka humanosti, dobrote i plemenitosti ljudi.

Cilj akcije, koju organizuje Klub dobrovoljnih davalaca krvi dva puta godišnje je podsjećanje na 7.mart 1966. godine i prvu dozu krvi uzetu u Trebinju i 28. septembar kada je otkriven spomenik za sve umrle i poginule davaoce krvi, koji je tada bio jedinstven u svijetu.

Iz Čačka je sa svojih osam drugova stigao Miloš Matić, koji je do sada preko 30 puta dolazio u Trebinje da daje krv.

"Prešao sam starosnu dob za davanje krvi, ali doveo sam drugove iz Čačka kao i svake godine", rekao je Matić koji je 120 puta dao krv.

Nakon davanja krvi prijatelji iz Srbije, Crne Gore i BiH proveli su vrijeme u druženju i priči i dogovorili sljedeća okupljanja.