U Nevesinju je danas potpisan ugovor za realizaciju projekta izgradnje vodovoda, vrijedan 2,9 miliona KM, čime će biti riješen dugogodišnji problem ove opštine sa vodosnabdijevanjem, a građani će kvalitetnu vodu dobiti do kraja ove godine.

ugovor vodovod nevesinje

Ugovor su u kancelarijama "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/, u mjestu Vojine u Nevesinju, potpisali direktor Hidroelektrane /HE/ "Dabar" Željko Zubac i predstavnici izvođača radova konzorcijuma "Investing Mostar" i "Konstruktor inženjering" Bileća, te "Eko-euro tima" iz Banjaluke.

Zubac je rekao novinarima da je danas ugovoren nastavak izgradnje vodovodnog sistema, odnosno transportne mreže od objekta HE "Dabar" do opštine Nevesinje, čime će biti obezbijeđeno kvalitetno snabdijevanje opštine vodom.

On je naveo da je do sada u sistem vodosnabdijevanja uloženo više od pet miliona KM i da je dovedena voda do radilišta HE "Dabar" i svih budućih objekata ove hidroelektrane.

"Urađen je vodozahvat na izvorištu Udbina sa komandnom zgradom, potisni cjevovod do rezervoara Ivanković zapremine 500 metara kubnih, te glavni transportni cjevovod od 17 kilometara do svih objekata", pojasnio je Zubac.

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija istakao je da će HET i HE "Dabar", na osnovu današnjih ugovora, uložiti osam miliona KM u sistem vodosnabdijevanja Nevesinja.

On je naglasio da će biti završeno vodosnabdijevanje sa izvorišta Udbina, te da je u toku projekat za izgradnju prečistača na jezeru Alagovac.

"U proteklom periodu realizovali smo značajne projekte u Nevesinju, ali mislim da je ovaj najvažniji", kaže Tamindžija.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović dodao je da opština Nevesinje sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom istovremeno gradi prečistač na jezeru Alagovac, sa kojeg se Nevesinje napaja vodom, vrijedan 870.000 evra.

"Mislimo da ćemo tokom ove godine uraditi i perčistač i da će nam stići voda sa Udbine, tako da ćemo imati napajanje vodom sa dvije strane", rekao je Avdalović.

Iz HET-a su ranije istakli da nastavak radova predviđa izgradnju distributivnog cjevovoda od Vojina do Nevesinja, pumpnog postrojenja na Brežinama i rezervoara kapaciteta 1.000 metara kubnih na lokalitetu Debelo brdo, odakle bi se voda gravitaciono distribuirala u mrežu.