Sa regionalnog takmičenja iz matematike za srednjoškolce koje je održano u Nevesinju, učenici Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja vraćaju se sa tri prva i dva druga mjesta.

gimnazija takmicenje

Aleksa Turnić iz prvog razreda, Ivana Janković - učenica trećeg i Bojan Galić učenik četvrtog razreda, kao prvoplasirani među svojim vršnjacima, izborili su pravo nastupa na republičkom takmičenju iz matematike.

Drugo mjesto osvojili su Luka Sušić, učenik prvog razreda i Ivana Kašiković iz trećeg razreda koji bi se po pozivu Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, zavisno od rezultata u drugim regijama, mogli pridružiti prvoplasiranima.

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Aleksa Turnić je u konkurenciji prvih razreda osvojio najviše bodova. I u osnovnoj školi išao je na takmičenja tako da je u 9. razredu bio drugi na republičkom u Istočnom Sarajevu.

"Volim da razmišljam i da ulazim u suštinu problema i tu sam se pronašao", rekao je Turnić.

Potrebno je dosta vježbanja za matematiku i zajedno sa profesorom Predragom Miloševićem spremao se za takmičenje.

Prva u konkurenciji trećih razreda je učenica Ivana Janković. Od osnovne škole ide u kontinuitetu na takmičenja iz matematike i stigla je do olimpijade.

Prema njenim riječima treba posvetiti više pažnje matematici, ali su velike obaveze u Gimnaziji. Zavoljela je matematiku od malih nogu i draži su joj brojevi nego teorijski predmeti.

"Daću sve od sebe na takmičenju i matematika nije bauk niti nešto pretjerano teška ako se imaju dobri temelji", iskrena je Janković.

Ivana ima samo riječi hvale za svoga profesora Danijelu Šoškić-Mumalo.

Ivana Kašiković ,učenica trećeg razreda Gimnazije osvojila je drugo mjesto. Do sada je učestvovala na takmičenjima iz matematike i fizike, a bila je na republičkom takmičenju iz fizike u prvom razredu.

Spremala se za takmičenje, ali nije zadovoljna svojim rezultatom.

"Izgubila sam bodove na malim greškama, ali su skupo koštale", iskrena je Kašiković.

Njen profesor Svjetlana Radulović pomagala joj je u rješavanju zadataka.

Sve troje je saglasno da matematiku treba prihvatiti kao izazov koji treba vježbati. Imaju samo riječi hvale za svoje profesore, njihovo vrijeme koje posvećuju učenicima i strpljenja.

Prema riječima direktora Gimnazije Miša Pešića nastavljen je kontinuitet dobrih rezultata. Prošle godine republički prvak je bio iz matematike.

"Nastavlja se tradicija i od ovih učenika očekujemo dobre rezultate na republičkom takmičenju", istakao je Pešić.