Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve Trebinjce da zajedno sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem rade na realizaciji svih bitnih započetih projekata, u čemu će imati i veliku podršku republičkih institucija.

luka petrovic dodik

Dodik je naglasio da je veoma važno što je, za razliku od prethodne lokalne vlasti, uspostavljena dobra saradnja sa republičkim nivoom vlasti, jer takav odnos može donijeti značajne benefite i Trebinju i građanima.

"Sa novom gradskom vlašću stabilizovani su situacija u gradu i budžet, izvršavaju se sve obaveze, odlična je atmosfera koju je gradonačelnik napravio i sa drugim političkim faktorima", rekao je za Herceg televiziju Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je istakao da ga raduje svaki napredak Trebinja, u koje rado dolazi, kao i to da je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, njegov najbliži saradnik u stranci, što su samo neki od razloga zbog kojih je zainteresovan za završetak mnogih projekata, među kojima je spoj dva magistralna puta kod "Grada sunca", rekonstrukcija više objekata i završetak obilaznice.

"Ubrzo ćemo završiti i vrtić čiju gradnju je podržala Vlada Srbije. Mislim da se rehabilituju i svi projekti koji su stali nakon mandata gradonačelnika Dobroslava Ćuka. Želimo da Trebinju posvetimo pažnju kao što smo to činili i ranije", naglasio je Dodik.

On je podsjetio na značajna infrastrukturna ulaganja u Trebinje i Hercegovinu, te napomenuo da je preostao problem rekonstrukcije puta od Tjentišta do Foče, koji će biti riješen velikim projektom "Buk Bijela".

"Ako taj put ne uradimo ove godine, svakako će biti završen naredne", naveo je Dodik.

On je istakao i velika ulaganja u razvoj sela i stimulisanje poljoprivredne proizvodnje, napominjući da je Vlada Srpske, odnosno nadležno ministarstvo za potrebe Trebinja i drugih hercegovačkih opština obezbijedilo sredstva za kupovinu mašine koja drobi kamen i pretvara zemljište u obradivu površinu, što će doprinijeti da ogromne površine budu prilagođene poljoprivrednoj proizvodnji.

"Često mladi u Republici Srpskoj ne nalaze način i razloge da se vrate na selo, ali mi moramo stvoriti preduslove i pomoći im", rekao je Dodik i podsjetio da je prije desetak dana održan sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika različitih sektora koji su izrazili zadovoljstvo zbog podsticaja i povećanja agrarnog budžeta ove godine sa 60 na 71 milion KM.

On je naveo da država mora da stvori infrastrukturno, socijalno-zdravstvene i kulturološke pretpostavke, a da ljudima koji se bave proizvodnjom treba pomoći podsticajima i na druge načine.

"Razvoj sela nije samo razvoj poljoprivrede, ulaže se i znatan dio sredstava u zaštitu od poplava", rekao je Dodik, navodeći da je više od 50 miliona evra uloženo i da se ulaže u sisteme odbrane od velikih poplava.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska sređeno društvo, koja redovno izvršava sve obaveze prema svim sektorima - od obrazovanja do socijalnih kategorija.

"Prije nekoliko dana iz SDS-a su govorili da je Federacija BiH sređenija, bolja, a vidjeli smo šta se desilo kada su borci protestovali", rekao je Dodik i naglasio da ta kriza nije mogla da se "prelije" u Republiku Srpsku jer je ona riješila mnoge svoje probleme.

On je istakao da je društvo dužno da bude na usluzi svima koji su učestvovali u ratu i naveo da će predstavnici republičkih institucija ove sedmice razgovarati sa Predsjedništvom Boračke organizacije.

"Republika Srpska je mnogo učinila i po pitanju smještaja boračkih kategorija, uveli smo mnogo više prava u prethodnih sedam-osam godina i želimo da održimo dijalog o toj temi, shvatajući Boračku organizaciju kao patriotsku, koja mora da se izdigne iznad političkih procesa i događaja i da bude čuvar svijesti Republike Srpske", naglasio je Dodik.

On je naglasio i da Boračka organizacija ne smije biti imuna kada je riječ o pričama o paravojnim formacijama i naoružavanjem Republike Srpske i da mora reagovati, a ne samo političari.

"Ti koji su govorili o paravojnim formacijama su izmišljali, a to ide na teret ove republike za koju su se oni borili. Kada u ozbiljnom svijetu ministar tako nešto kaže onda iza toga mora da bude masa dokaza, a ovaj /ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić/ nema nijedan takav", kaže Dodik.

Govoreći o kandidaturi bivšeg gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji, Dodik je naveo da se sa tim "ljudi šegače".

"Vjerovatno mu je namjera zastoj razvoja Trebinja, što je činio i u svom mandatu gradonačelnika", rekao je Dodik.