Kad se pomene crna mačka, najčešći sinonimi su zlo, vještičarenje, uroci i druge loše stvari. Za takvo sujeverje velikim dijelom je zaslužno i hrišćanstvo koje je u crnoj mački vidjelo slugu đavola i povezivalo je s vještičarenjem.

crna macka

Nepravedno optužene, crne mace vjekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama svijeta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donijele sreću, novac, uspjeh, sigurnost, piše Pet magazine.

1. Blagoslov za brak Englesko sujeverje kaže da ako nevesti poklonite crnu mačku, to će joj donijeti sreću u braku. Takođe, vjeruje se da ako mladi bračni par na početku braka ima crnu mačku u kući, da će imati dugačak i srećan zajednički život, i da će crna mačka da otjera zlu kob.

U velikom dijelu Velike Britanije crna boja mačke smatra se srećnom bojom. Iako nije preporučljivo davati mačke za poklon, mladenci bi trebalo da se raduju životu sa crnim mačetom. U Japanu se vjeruje da će posjedovanje crne mačke djevojci donijeti puno udvarača.

2. Sigurnost doma i dobra žetva Ljubitelji feng-šuija kažu da crne mačke posjeduju veliku božansku moć. Ako svojim crnim mačkama obezbijedite sreću i sigurnost, one će vama uzvratiti istom mjerom. Ukoliko nemate živu mačku da štiti vaš dom, i figurica okrenuta prema sjeveru poslužiće da otjera lošu energiju.

Kad već govorimo o bogovima i demonima, Freja – boginja ljubavi, ljepote i plodnosti u nordijskoj mitologiji, putuje u kočijama koje vuku dvije crne mačke. Kako bi se umilostivili boginji Freji, zemljoradnici su ostavljali po dvije činije mlijeka ovim macama, a Freja bi im podarila dobar rod u poljima.

3. Najbolja publika Crne mačke su odlična publika. U pozorišnim krugovima u mnogim kulturama svijeta se vjeruje da ako se crna mačka nađe u publici tokom premijere predstave, ta predstava će se dugo i uspješno prikazivati u budućnosti.

4. Magnet za novac i uspjeh Možda ste vidjeli "mačke sreće" ili Maneki Neko, popularne u Japanu. Ove figurice mačke s podignutim šapama trebalo bi da donesu sreću, bogatstvo i prosperitet svom vlasniku. Često su bijele boje, ali takođe postoje i crne. I ne samo to, ove figurice teraju demone, negativnu energiju i uhode.

5. Vodiči do blaga Dugo se smatralo da osim što crne mačke donose sreću, takođe donose i materijalno bogatstvo. Francuski seljaci su vjerovali da mačka puštena na raskrsnicu na kojoj se ukršta pet ulica može da ih odvede do blaga.

6. Mađioničari za sreću U južnoj Francuskoj, "matagot" je prema narodnom vjerovanju duh koji može da bude u formi pacova, lisice, psa, krave i drugih životinja. Uglavnom je zao duh, ali kad je u svojoj najčešćoj formi crne mačke, čovjeku tada može da donese materijalnu dobit. Taj oblik se naziva "mačka mađioničar" i ako se duhu pravilno ukaže povjerenje – na primjer dâ mu se prvi zalogaj večere ili mu se namesti udoban krevet za spavanje – on će nagraditi tu osobu bogatstvom i srećom, kaže narodno vjerovanje.

7. Garancija mirne plovidbe U stara vremena vjerovalo se da crne mačke donose ogromnu sreću i sigurnost da će se moreplovci bezbijedno vratiti s plovidbe. Zbog toga su crne mačke bile toliko skupe da većina moreplovaca nije mogla da ih priušti. Vjerovatno bi im značio jedan "matagot“ da im obezbijedi dovoljno novca.