Ni hladno vrijeme, praćeno snijegom i kišom, nisu spriječili migrante sa bliskog istoka da novom rutom preko Crne Gore i Republike Srpske svakodnevno pokušaju da dođu do evropskih država i boljeg života.

bolnica-trebinje

Iako su do sada, uglavno, u ilegalnom prelasku granice privođeni pojedinci koji su se kretali u manjim grupama, granična policija BiH je u proteklih nekoliko dana evidentirala veći broj izbjeglica iz Sirije, koje čine cijele porodice.

Tako je sinoć u trebinjsku Bolnicu, u pratnji supruga, primljena jedna dvadesettrogodišnja Sirijka, koja se žalila na bolove u stomaku.

Dežurni ljekar trebinjske ginekologije dr Anđelka Sovtić je navela da je žena u poodmakloj trudnoći, te da je, prem navodima pacijenta, termin za porođaj oko 5. marta.

Ona je dodala da je ginekološki nalaz pomenute žene uredan, te je ona zajedno sa suprugom, nakon detaljnog pregleda i ukazane ljekarske pomoći, upućena u azilantski centar u Delijašu kod Trnova.

"Tri dana nije bila jela i dehidrirala je", istakla je Sovtić.

Oni nije prvi slučaj da u trebinjskoj Bolnici pružaju medicinsku pomoć ženama koje su trudne, a dolaze iz država bliskog istoka.

Služba za poslove sa strancima BiH samo u prva dva mjeseca izdala je 457 potvrda za međunarodnu zaštitu, kao i 342 mjere protjerivanja.

Samo u istočnoj Hercegovini, 131 migrant je izrazio zahtjev za azil, dok su u posljednja dva dana međunarodnu zaštitu zatražila 24 lica - porodice sa malom djecom i starijim osobama.

Podsjećamo, u protekloj godini trebinjski Crveni krst je za strane državljane obezbijedio oko 100 obroka, a zbog povećanog broja migrana pokrenuta koje nova akcija prikupljanja pomoći.

U ovoj organizaciji su naveli da imaju obezbijeđena novčana sredstva za naredna dva mjeseca.