Od 28. februara, u Stari grad sa svojim vozilima moći će da uđe svega šest stanovnika ovog dijela Trebinja, jer su samo oni ispunili uslove Gradske uprave.

Za nove daljinske upravljače konkurisalo je 15-ak stanovnika Starog grada, ali je samo njih šestoro ispunilo uslove Gradske uprave.

Pravo da automobil parkiraju unutar zidina Starog grada imaju samo oni vlasnici motornih vozila koji imaju garažu ili dvorište u koje može da se uveze automobil, a dobili su dozvolu od Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Oni koji nisu ispunili ove uslove, imaće mogućnost da kupe povlašćenu mjesečnu ili godišnju kartu za parkiranja u ulicama koje se nalaze neposredno uz Stari grad.

Tako će oni koji se odluče da kupe mjesečnu kartu plaćati 10 KM, a oni koji kupe godišnju - 100 KM.

Za potrebe snabdijevanja radnji i ugostiteljskih objekata, ulaz u Stari grad će biti otvoren svakim danom od 7.00 do 9.00 sati i od 14.00 do 16.00 sati, ali je i u tom periodu zabranjeno zadržavanje i parkiranje vozila na javnim površinama u Starom gradu.

Za ulaz u Stari grad u hitnim i opravdanim slučajevima, osim u vrijeme kad je klip otvoren, potrebno je nazvati broj 121. Daljinski upravljač od klipa za ulazak u Stari grad imaju Hitna pomoć, vatrogasci, policija, te nadležni u Gradskoj upravi.

Iako je dekodiranje klipa na ulazu u Stari grad bilo planirano za 20. februar, ono će biti obavljeno tek za nekoliko dana, pojašnjavaju u Gradskoj upravi za TrebinjeLive.info.

S obzirom na to da je zabilježen veliki broj neodgovornih pojedinaca koji nasilno spuštaju klip, sa nadležnim programerom izvršiće se takozvano "jačanje izdržljivosti klipa", što će u praksi značiti da se više, u većini slučajeva, klip neće moći spustiti bez daljinskog upravljača.

A oni koji u tome, ipak, uspiju, biće predati Policijskoj upravi Trebinje na dalje postupanje, s obzirom na to da će klip biti pod video nadzorom.