U Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Bregovima učenicima završnih razreda održano je predavanje na temu "Stop minama", sa ciljem da se đaci upoznaju na opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava koji se nalaze na području našeg grada.

Prema riječima Stevana Bekana, direktora Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", u narednom periodu obići će sve osnovne škole, kako bi učenicima skrenuli pažnju na minsko-eksplozivna sredstva.

"Na ovom predavanju akcenat je stavljen da se, ukoliko uoče ovakva sredstva, ne diraju ih, već da se odmah nazovu broj 121 ili 122", istakao je Bekan.

Maksim Mrakić, operater za uklanjanje i uništavanje ubojitih sredstava u republičkoj upravi Civilne zaštite, upoznao je učenike na opasnosti koje predstavljaju minska sredstva.

"Znamo da je grad Trebinje duž cijele linije bio obuhvaćen ratnim dešavanjima i na njemu se nalazi mnogo mina, a jedan dio je očišćen, ali veliki dio nije", naglasio je Mrakić.

predavanje mine trebinje (1)

BiH je jedna od najzagađenijih zemalja što se tiče mina i prva je u Evropi, a treća u svijetu od 68 zemalja koje su ugrožene minama.

U BiH čak 1.031 kvadratni kilometar nije očišćen od mina. Pretpostavlja se da ima još između 75 i 80 hiljada mina koje nisu pronađene.

Od kraja rata do danas je od mina stradalo 1.576 osoba, a od toga 175 žena i 250 djece.

Organizator predavanja je Javna ustanova "Ekologija i bezbjednost" zajedno sa Republičkom upravom Civilne zaštite, sektorom za deminiranje.