Područje grada Trebinja nalazi se na ruti droge, ali policijski službenici preduzimaju sve neophodne mjere i radnje da zaustave njenu dalju distribuciju i prodaju, naveo je načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa.

pu trebinje

On je konstatovao da je neprimjereno govoriti da u Trebinju ima „dosta droge“, ali da je, ipak, u određenim količinama prisutna u našem gradu.

„Sa ove rute droge, jedan dio, vjerovatno, ostaje u Trebinju. Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo izvršili zaplijene, da su određena lica lišena slobode, krivično gonjena, a na kraju i osuđena“, poručio je Laketa na redovoj konferenciji za novinare.

On je istakao i da su policijski službenici pojačali aktivnosti na sprečavanju šverca cigareta, te da je samo u januaru zaplijenjeno preko 16.000 kutija bez akcizne markice, dok je do 21. februara više od 31.000.

Govoreći o nemilom događaju koji je prije 15-ak dana potresao Trebinje, a u kome je jedno lice ubijeno na svirep način, Laketa je istakao da je ugostiteljski objekat „Merlot“, u kome se desilo ubistvo, imao odobrenje da radi do 3.00 sata.

„Rad ovih objekata nije u nadležnostini Policijske uprave. Naša nadležnost je da kontrolišemo sam objekat ako postoji poziv od vlasnika ili nekog drugog lica – a ako se dešava narušavanje javnog reda i mira“, istakao je Laketa, dodajući da je za radno vrijeme nadležan grad Trebinje.

U narednom periodu, najavio je Laketa, biće izvršena provjera da li u ugostiteljskim objektima postoje obezbjeđenja i da li ona rade u skladu sa zakonom.

„Svake godine provjeramo sve agencije koje se bave zaštitom objekata. Sve one rade u skladu sa zakonom“, dodao je Laketa, najavljujući taktičke mjere i radnje u svim ugostiteljskim objektima na području Trebinja.

Ocjenjujući stanje bezbjednosti na području PU Trebinje za mjesec januar 2018. godine, Laketa je istakao da je ono po svim parametrima zadovoljavajuće.

Ranije je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao da očekuje detaljne preglede svih lica prilikom ulaska u ugostiteljske objekte koji rade do kasnih noćnih sati, te provjeru da li obezbjeđenje u kafićima ima odgovarajuće licence.

Forum za bezbjednost građana, kako je tada rekao Petrović, već je formiran. Pored policije, u forumu će učestvovati  i predstavnici pravosudnih institucija, Okružnog javnog tužilaštva i nadležne gradske inspekcije.

Podsjećamo, ubistvo u "Merlotu" dogodilo se 11. februara. Tom prilikom je Spaso Milišić sa dva uboda nožem ubio sugrađanina Nemanju Šupljeglava. Nakon što je počinio ovo krivično djelo, osumnjičeni je lišen slobode, a Okružni sud mu je odredio jednomjesečni istražni pritvor.