"Komunalno" iz Trebinja ostvarilo je neto dobit od oko 56.000 KM u 2017. godini, uz povećan trend ulaganja u novu opremu, bolje uslove rada i kvalitetniju uslugu, kazao je za TrebinjeLive.info Nedeljko Lambeta, direktor ovog preduzeća povodom godinu dana od stupanja na ovu funkciju.

nedeljko lambeta komunalno

Prema njegovim riječima, poslovna dobit je pokazatelj da racionalno troše prihode, odnosno da su maksimalno smanjili sve rashode, čime ostvaruju mogućnost investitanja u novu savremenu opremu.

"U prošloj godini smo nabavili veliki vap za pranje ulica, trotoara i šetališta i čistilicu za čišćenje užeg i šireg gradskoj jezgra, za šta smo izdvojili blizu 70.000 KM", pojasnio je Lambeta, koji je godinu dana na funkciji direktora "Komunalnog".

U tekućoj godini u Komunalnom imaju planove da formiraju ekološka ostrva u svim gradskim mjesnim zajednicama, dok će u centru Trebinja biti postavljena ukrasna ekološka ostrva.

"Time se više neće vidjeti kontjeneri u užem centru Trebinja, čime ćemo dodatno doprinijeti ljepšoj turističkoj slici grada", pojasnio je Lambeta.

Radnici "Komunalnog" biće angažovani i na uređenju gradskog parka, koji će, kada radovi budu završeni, postati jedan od naljepših gradskih zelenih površina u regionu.

I ove godine biće angažovani domaći proizvođači cvijeća, koji su dokazali da mogu da proizvedu kvalitetne sadnice po prisupačnijim cijenama od ranijih dobavljača.

Lambeta je naveo da će od ove godine preduzeće na čijem je čelu pokrenuti i čitav niz radionica namijenjenih učenicima osnovnih škola, gdje će ih upoznati o značaju ekološke svijesti, te najaviti im nagradnu akciju "Komunalnog".

"Nagradićemo najbolju školu koja prikupi najviše reciklažnog otpada, poput, na primjer, plastičnih boca ili limenki", istakao je Lambeta, dodajući da je ova ideja već naišla na odobravanje nadležnih u tim ustanovama.

Tokom 2018. godine, radnici "Komunalnog" će se dodatno angažovati i na uređenju širih gradskih zona, a planiraju da uvedu i drugu smjenu rada tokom pet mjeseci turističke sezone.

U ovoj godini, nada se Lambeta, uspjeće da nabave novu cisternu za pranje ulica, te jedan manji kamion koji će moći da saobraća uskim ulicama gradskih i prigradskih naselja.

Ono što najviše muči "Komunalno" je nedovoljan broj zainteresovanih lica koja su spremna da budu angažovana na čišćenju ulica.

"Tokom ljeta nam uvijek treba dodatna radna snaga za čišćenje ulica, ali rijetko kad uspijemo da je angažujemo u traženom broju", pojasnio je Lambeta.

Radiće se i na zaštiti drveća koja su svojevrsni simboli Trebinja, poput vrbe kod Dučićeve česme kod zidina Starog grada koja je u veoma lošem stanju, te redovna hemijska zaštita platana.

Ocjenjujući proteklih godinu dana na funkciji direktora, Lambeta je istakao da uvijek može bolje i da očekuje da rezultati rada u ovoj godini budu još bolji na zadovoljstvo svih sugrađana i onih koji posjećuju Trebinje.