U protekloj godini u matičnu evidenciju grada Trebinja upisano je 248 rođenih beba, a najčešća imena koja su im davali roditelji bila su Sofija i Vasilije, kažu u Gradskoj upravi za TrebinjeLive.info.

beba

Uz Sofiju, naši sugrađani odlučivali su se i za imena Marija, Teodora, Sara i Dunja, dok su pored Vasilija, najčešće davali imena poput Lazar, Nikola i Uroš.

Sofija je žensko ime grčkog porijekla. Potiče od grčke reči „sophia“, što znači „mudrost“, „znanje“, „vještina“.

Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke riječi „basileios“ (Βασίλειος), što znači „carski“, „kraljevski“. Predstavlja i varijantu engleskog imena "Basil", koje označava i biljku "bosiljak".
Najneobičnija imena u 2017. godini koje su davali naši sugrađani svojim potomcima kod djevojčica su Hristina, Nastja, Vjera, Lazarela, dok su kod dječaka to Joakim, Nikša, Mihael, Dorotej.

Nastja je kratki oblik imena Anastasija. Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "anastasia" što znači "ona koja je vaskrsnula" (anastasis = vaskrsnuće, podizanje). Po narodnoj tradiciji ovo ime se davalo djeci rođenoj oko Vaskrsa.

Joakim je biblijsko ime. Izvodi porijeklo iz starohebrejskog "ueho-uaqim" u značenju "Bog je postavio, Bog je utvrdio". Ime je oca Djevice Marije. Od ovog imena izvedena su imena Aćim i Jaćim.
Ipak, u Trebinju je u odnosu na 90-te godine prošlog vijeka, zabilježena, blago rečeno, demografska katastrofa.

Tako je, primjera radi, 1990. godine rođeno čak 816 beba, dok je osam godina poslije rođeno njih 750. Novi milenijum kao da je naprasno zaustavio rađanja u Trebinju, pa je iz godine u godinu bilo sve manje i manje beba.

U trebinjskom porodilištu se u drugom milenijumu sve rjeđe čuje plač beba. Ispostavilo se - sve nas je manje. To kaže i popis stanovništva iz 2013. godine. Prema tim podacima, u Trebinju živi nešto više od 29.000 ljudi, dok je 1991. živjelo oko 30.000.

U 2002. godini, prema evidenciji matične službe, rođeno je 625, 2008. - 285, a 2016. - 243 bebe.

Što se tiče broja vjenčanih, u godini iza nas brak su sklopila 152 para, dok je 1990., brak sklopilo njih 136. Godine 1998. sklopljeno je 169, a deset godina poslije 174 braka.