Američki šefovi obavještajnih službi u utorak su upozorili Senatsku obavještajnu komisiju da se čini da se Rusija sprema da ponovo utiče na izbore 2018. godine na isti način kako je to navodno činila 2016, a Njujork tajms piše kako je dokazano da se Amerika preko Centralne obavještajne agencije (CIA) više od 80 puta uplitala u izbore drugih zemalja.

Vreće novca isporučene u hotele u Rimu kako bi se favorizirali kandidati na izborima u Italiji. Skandalozne priče su curile u strane novine da se utiče na izbore u Nikaragvi. Milioni pamfleta, plakata i naljepnica štampani su kako bi se porazili nepoželjni kandidati u Srbiji.

Produžena ruka Vladimira Putina? Ne, samo mali dio istorije intervencija Sjedinjenih Američkih Država na stranim izborima, početak je članka koji je za nedeljno izdanje Njujork tajmsa napisao Skot Šejn.

"Tokom 2000. godine u Srbiji, Sjedinjene Države su finansirale uspješne napore da se pobijedi Slobodan Milošević, obezbjeđujući političke konsultante i milione naljepnica sa simbolom opozicije stisnutom pesnicom i posterima GOTOV JE! na srpskom jeziku, štampanim na 80 tona ljepljivog papira”, razotkriva Njujork tajms.

"Ako pitate obavještajca, da li su Rusi prekršili pravila ili učinili nešto bizarno, odgovor je uopšte ne,” rekao je Stiven L. Hal, koji se penzionisao 2015. poslije 30 godina u CIA, gdje je bio šef ruskih operacija. Sjedinjene Države su "apsolutno” istorijski imale takve operacije, dodao je, "nadam se da ćemo nastaviti to”.

Od svog početka je CIA pomagala u svrgavanju lidera u drugim zemljama.

"Mi radimo to od osnivanja CIA, od 1947. godine. Dijelili smo plakate, brošure, distribuirali promotivne materijale i objavljivali lažne informacije u stranim novinama”, rekao je Loč Džonson, koji je karijeru u Senatu započeo 70-ih istražujući rad CIA.

5 oktobar

Prema članku, zahvaljujući CIA, SAD su svrgnule vođe u Iranu i Gvatemali 50-ih, podržale državne udare u nekoliko zemalja 60-ih. CIA je takođe planirala atentate i podržavala antikomunističke vlade u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Sagovornici autora članka u Njujork tajmsu smatraju da se američke i ruske intervencije razlikuju u motivu.

"Američke intervencije su uglavnom imale za cilj da pomognu neautoritarnim kandidatima ili na drugi način promovišu demokratiju. Rusija je češće intervenisala da poremeti demokratiju ili promoviše autoritarnu vladavinu”, rekli su.

"To je kao da kažete da su policajci i loši momci isti jer obojica imaju oružje – motivacija je važna”.

Dov Levin, istraživač na Univerzitetu Karnegi Melon kaže da su ruske metode koje su korišćene digitalna verzija metoda koje SAD koriste decenijama.

"Ja na bilo koji način ne opravdavam ono što su Rusi učinili u 2016. godini”, rekao je Levin i dodao: "Bilo je potpuno pogrešno od Vladimira Putina da interveniše na ovaj način. Međutim, metode koje su koristili na ovim izborima bile su digitalna verzija metoda koje su Sjedinjene Države i Rusija koristile decenijama: prebacivanje u štab stranke, regrutovanje sekretara, postavljanje informatora u stranku, davanje informacija ili dezinformacija novinama.”