Podjela KiM otvorila bi Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula domino efekat širom Balkana sa užasnim posljedicama za sve, smatra iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, prenosi portal "KosSev". Poručuje da je pomirenje preduslov za svako dugoročno rješenje.

iguman manastira decani sava janjic

Iguman Sava Janjić navodi da bi podjela Kosova i Metohije imala posljedice za sve i dodao da je pomirenje preduslov za dugoročno rješenje.

"U scenariju podjele svako bi izgubio, a dobici bi bili jadni. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rješenje, a ne obrnuto", naveo je Janjić na Tviteru i Fejsbuku.

Portal KosSev piše da se iguman manastira Visoki Dečani prvi put izjasnio o toj temi nakon više tekstova u prištinskoj štampi da Beograd, Priština i Tirana navodno pregovaraju o razmjeni teritorija, odnosno podjeli Kosova, poruka njemačke, austrijske i američke ambasade protiv takih ideja, a potom i kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

"Ako postoji rješenje statusa Kosova to sigurno nije podjela. Svi znamo da većina Srba ne živi na sjeveru Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naseljen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje", ukazao je iguman Janjić.

"Pomirenje preduslov za dugoročno rješenje"

Navodi da se Srpska pravoslavna crkva dosljedno protivila promjeni međunarodno priznatih granica Srbije.

"Umjesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rješenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine", dodao je iguman Visokih Dečana.

Ističe da je pomirenje preduslov za dugoročno rješenje.

"Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rješenje, a ne obrnuto", zaključio je iguman Sava.