Savremeni način života posljednjih godina sve većem broju roditelja stvara potrebu zbrinjavanja djeteta u produženom boravku.

djeca trebinje skola

Produženi boravak u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Trebinju je kvalitetno osmišljen za djecu prvog, drugog i trećeg razreda.

Sa učenicima u boravku radi pet voditelja. Rad u produženom boravku ne svodi se samo na svakodnevnu izradu domaće zadaće. Pored učenja i rada tu se prepliću igra, zabava, sport...

Svaki dan u radnoj sedmici ima svoju aktivnost, tako je ponedjeljak – „bonton dan“ tj. dan ljubaznosti, utorak - dan fizičke aktivnosti i ekološke svijesti, srijeda – zdrava srijeda-zdrava hrana, dan bez grickalica; četvrtak- mentalno, emocionalno i duhovno zdravlje i petak je dan za mini radionice.

Prema riječima direktora škole Dragana Mrdića, slobodne aktivnosti u produženom boravku su ispunjene različitim radionicama: pedagoško-psihološkim, zdravstvenim, edukativnim, socio-emocionalnim i imaju za cilj da se podstakne samopouzdanje kod djece i razviju motoričke, mentalne, socijalne, radne i druge važne životne vještine.

U okviru slobodnih aktivnosti, kroz mini radionice kod djece se razvija odgovornost, pravednost, solidarnost, uvažavanje različitosti, te se podstiče njihov osjećaj pouzdanja i vlastite mogućnosti i ponosa zbog doprinosa stvaranju boljeg svijeta.

U školskoj 2017/2018. godini učenici i voditelji produženog boravka svojom čarobnom praksom rada pod nazivom „Od zdrave srijede do zdravog života“ učestvovali su u projektu Centra za obrazovne inicijative "Step by Step" i time postali dio zajednice inovativnih nastavnika.

Razvijajući socijalnu svijest, vaspitanje za humanost, u sklopu svojih projekata djeca koja borave u produženom boravku za praznike su posjetili članove Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“, kao i odjeljenje pedijatrije u našem gradu i uručili skromne poklone koje su sami prikupili.

Ova vesela družina daje i prekrasan primjer multikulturalnosti, koji opravdava rečenicu "ljepota ljubavi i drugarstva je u različitosti!“.

Naime, boravak pohađaju i drugari koji su stigli iz Južne Afrike, Portugala... Učeći ih naš maternji jezik, svi uče i jezike svojih drugara, proširujući svoj rječnik. Tako u toku dana u ovom boravku osim srpskog može se čuti i engleski, njemački, portugalski, a i poneka riječ italijanskog često zna da „zaluta“.

Njihovi voditelji u planu za ovu školsku godinu imaju još projekata koji će prvo biti na radost djece, a potom i na radost svih nas. Za sebe kažu da ih mnogo raduje što dijele ovo divno mjesto, gdje im svaki novi dan donosi nove ideje i osjećaju se kao čuvari djetinjstva za svako ovo dijete.

Da li se prava ljepota i bogatstvo ovog čarobnog kutka u našem gradu krije u ovim različitostima, uvažavanjima, ljubaznosti, privrženosti, bliskosti djece i osoblja, vaspitanju za humanost, socijalnoj svijesti ili svemu ovom zajedno ostaje da se pitamo dok nas prate taktovi pjesmice sa kojom počinju svaki novi radni dan:

“Među drugovima nema tajne
Među drugovima nema svađe
Čak i neke stvari beznačajne
Među drugovima lepše su i slađe...
Svi treba da znaju
šta drugarstvo znači
Zajedno smo lepši,
zajedno smo jači...“

U skladu sa prethodnim tekstom obavještavamo roditelje da je u toku najava upisa prvačića za školsku 2018/2019. godinu.

Upis traje do 28. februara.

Pozivaju se svi roditelji i mali drugari sa upisnog područja OŠ „Vuk Karadžić“ da se odazovu i iskoriste sve ljepote i mogućnosti koje im se nude u ovoj školi i tako postanu dio ove složne družine.