Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u Bileći nagradila je večeras najvrijednije čitaoce u 2017. godini u svim uzrasnim kategorijama.

bileca biblioteka

Kolektiv ove ustanove je, nakon više decenija, oživio praksu nagrađivanja ljubitelja knjige s ciljem njene popularizacije, poručujući da će manifestacija postati tradicionalna.

Diplomu simboličnog naziva "Mi volimo knjigu" i prigodne nagrade - Monografiju Bileće i knjige dobili su Anastasija Babić, Danica Radmilović, Dajana Aleksić, Darko Andrijašević i Svetlana Vukajlović.

Direktor Biblioteke Irena Dunđer čestitala je nagrađenim čitaocima i istakla značaj ove akcije za popularizaciju knjige i ukupno djelovanje ustanove koja spada u red najstarijih ove vrste u regionu.

Ona je podsjetila da je biblioteka osnovana 1933. godine, da raspolaže sa oko 25.000 knjiga i ima oko 1.100 čitalaca, među kojima najviše osnovaca.

Dunđerova ističe da se založila za stvaranje povoljnijih uslova za rad biblioteke i da očekuje pomoć, ne samo lokalne zajednice, već i donatora iz Republike Srpske i šire.

bileca biblioteka

Na početku večerašnjeg književnog programa, koji je održan na praznik Sretenje, prisutnima se obratio jerej Danilo Boro koji je naglasio da je lijepo što se baš na današnji dan održava susret ljubitelja i poštovalaca knjige i njenih najvjernijih čitalaca.

Učenice Srednjoškolskog centra "Golub Kureš", članice Biblioteke Darija Kuljić, Tatjana Đorđić i Tijana Grahovac kazivale su stihove poznatih domaćih pjesnika, a umijeće na gitari pokazao je muzičar Pavle Iković.