Zaštitnika vinogradara - Svetog Trifuna, obilježila je i porodica Vukoje, koja na ovaj dan, tradicionalno, počinje rezidbu svojih zasada vinove loze na lokalitetu čuvenih Carskih vinograda u Ušću, kod Trebinja.

carski vinogradi trifundan 2018 (3)

I ove godine, uz blagoslov oca Momčila Pejičića, porodica Vukoje je počela rezidbu čokota, uz želju da i ova godina bude uspješna i rodna, a grožđe kvalitetno - da bi najpoznatija vinarija jugiostočne Evrope nastavila sa kontinuitetnom proizvodnjom najkvalitetnijeg vina.

Prema riječima Radovana Vukoja, dosadašnja zima je bila blaga, sa dosta kiše, što pogoduje zasadima vinove loze na njihova dva lokaliteta - u Zasad polju i u Ušću.

"Do sada smo odradili rezidbu na 75 odsto naših zasada. Svaki lijep dan iskorišćavamo da radimo u dva vinograda", poručio je Vukoje.

Za ovu vinariju 2018. godina nije mogla ljepše da počne. Već početkom januara stiglo značajno međunarodno priznanje iz Kine - najveći vinski brend.

carski vinogradi trifundan 2018 (3)

Sada Podrum "Vukoje" na azijsko tržište godišnje izvozi oko 45.000 boca vina.

"Kada takvo priznanje dobijete u zemlji sa najvećim rastom vinske kulture, onda slobodno i ovu godinu možemo da proglasimo velikom iako je tek krenula", istakao je Vukoje.

On je podsjetio da je sve proizvedeno vino od grožđa u njihovim vinogradima, zbog čega na godišnjem nivou imaju ograničenu proizvodnju.

"Nikada nam nije bio problem da vino plasiramo, već da zadržimo kontinuirani kvalitet i da ga podignemo na još veću ljestvicu", dodao je Vukoje, koji je i direktor Podruma "Vukoje 1982", koja je proglašena za najbolju vinariju jugoistočne Evrope.

carski vinogradi trifundan 2018 (3)

Podrum Vukoje je u 2017. počeo i sa višemilionskom investicijom u Zasad polju, gdje gradi destileriju i uljaru, u koju će biti instalirana najsavremenija njemačka oprema.

"Pokušaćemo da od lozove rakije napravimo isti brend kao što smo to napravili i od vina", rekao je Vukoje, dodajući da u Zasad polju imaju i 1.000 stabala maslina, sa kojih već dvije godine cijede ulje, čiji će kvalitet, po najavama, biti vrhunski.