U Muzeju Hercegovine održana je promocija knjige dr Vladislava Puzovića - „Ruski putevi srpskog bogoslovlja – školovanje Srba na ruskim duhovnim akademijama od 1849. do 1917. godine“.

Ruski putevi srpskog bogoslovlja

Ovo je novo i originalno naučno djelo, koje do sada u srpskoj istoriografiji nije bilo obrađeno. Autor je utvrdio da su se 234 srpska studenta školovala na duhovnim akademijama u Rusiji u periodu od 1849. do 1917. godine.

Među njima je bio i veliki broj kasnije izuzetnih ličnosti srpske istorije poput patrijarh Varnave Rosića,  te episkopa Dositeja Vasića i Mardarija Uskokovića.

Puzović je ustanovio da su njih 24, koji su se školovali, postali arhijereji, dok su devetorica proglašeni za svetitelje Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Oni su, najčešće, školovali u Kijevu, Moskvi, Sankt Peterburgu i Kazanju.

„Ovo istraživanje je trajalo oko sedam godina. Srbi su se tamo školovali jer su ruske bogoslovne škole u pravoslavnom svetu bile najbolje škole - sa tradicijom i dobrim profesorima", naveo je Puzović.

Ruski putevi srpskog bogoslovlja

To je bilo i vrijeme kada se vodilo računa o tome gdje će se ko obrazovati, a Rusija je bila najbliža Srbima, prvenstveno jer se radilo o pravoslavnoj zemlji i prepoznatljivom zaštitniku na Balkanskom poluostrvu.

U pitanju je veom bogato dokumentovana knjiga, te je Puzović istraživao u čak devet arhiva i biblioteka u Rusiji, Ukrajini i Srbiji, dok je koristio oko 170 bibliografskih jedinica.

O knjizi su govorili istoručar Goran Latinović, prof. dr Darko Đogo i prof. dr Bogoljub Šijaković.