Jedna od posljednjih uloga Nebojše Glogovca, u kojoj ćemo ga tek gledati, bila je u seriji Gordana Mihića “Nemanjići – rađanje kraljevine”, u režiji Marka Marinkovića. U ovom istorijskom spektaklu Glogovac je tumačio lik Vukana Nemanjića, sina Stefana Nemanje i brata Stefana Prvovenčanog i Svetog Save.

glogovac

Gledaoci su imali priliku da vide pilot epizodu u novogodišnjoj noći, a emitovanje ostalih epizoda kreće sljedeće subote na Javnom medijskom servisu Srbije.

- Prva epizoda je na programu u subotu 17. a druga u nedjelju 18. februara. Ostale epizode biće emitovane nedjeljom. Nebojša Glogovac se pojavljuje u četvrtoj epizodi serije "Nemanjići - rađanje kraljevine". Glogovac tumači lik Vukana Nemanjića koji je bio zetski kralj i veliki župan Raške, kome otac nije dodelio presto, iako je bio najstariji sin. Njegov sukob sa bratom koji se završio građanskim ratom, čini od Vukana tragični dramski lik – priča Saša Radojević urednik serije ”Nemanjići - rađanje kraljevine”.

U seriji Vukanovu suprugu je tumačila Jelena Đukić koja kaže da joj je ta saradnja ostala u najljepšem sjećanju.

- Nebojša je bio kvalitetan glumac i čovjek, prava zvijezda. Bolju saradnju u životu nisam imala. Taj zajednički rad pamtim kao dar sa neba. Imala sam mogućnost da budem sa njim u kadru, ali i da se šalim tokom snimanja. Nešto specifično i posebno je bilo u tom čovjeku, što ja skoro nisam vidjela. Radovao se ovoj ulozi i to se najbolje vidjelo po njegovom odnosu u radu. Na snimanja je uvijek dolazio spreman i nikada mu ništa nije bilo teško. Snimali smo u Trebinju i Novom Pazaru. Sjećam se da mi je tada pričao o svom odrastanju u Trebinju i da ga za taj grad vežu divne uspomene - prisjeća se Jelena.

I koleginica Jelena Gavrilović koja u seriji „Nemanjići...“ tumači Evdokiju Anđel, prvu ženu srpskog velikog župana Stefana Nemanjića, se prisjeća rada sa Glogovcem.

- Grupnu scenu smo imali Nebojša, Vojin Ćetković, Nada Šargin i ja. Lako i brzo smo je završili. Bio mi je zadovoljstvo da igram sa njim jer je Nebojša bio moj omiljeni glumac. Sjećam ga se još iz „Ubistva sa predumišljajem“ koji je moj omiljeni film. Uvijek je bio raspoložen na snimanjima, veliki profesionalac i šarmantan čovjek. Bio je vječita inspiracija svima – tvrdi Gavrilovićeva.

Inače, poslije „Nemanjića“, čiji prvi ciklus počinje za nedjelju dana, Glogovac je snimio i filmove „Zaspanka za vojnike“ i „Južni vetar“ čije se premijere očekuju do jeseni.

Nažalost, Nebojša Glogovac je treći glumac iz serije „Nemanjići“ , koji je preminuo prije početka emitovanja ovog domaćeg projekta. Prije njega su nas napustili Tomo Kuruzović i Bogoljub Mitić.