Kada su aktuelne manikir tehnike u pitanju, ona koja svakako ne jenjava već godinama jeste izrada noktiju, odnosno njihovo ojačavanje, kao i izlivanje pomoću gela.

nokti

Uredan izgled noktiju koji traje i do nekoliko nedjelja, ušteda vremena jer nema lakiranja na svakih par dana, i najrazličitiji moderni dezeni noktiju - od klasičnog frenča do onih ekstravagantnijih - sve su to prednosti ovog tipa manikira.

Međutim, da li je to i pored svega navedenog najbolja opcija, kada je kvalitet vaših noktiju u pitanju?

Sigurno smo da svako od vas želi da ima zdrave i čvrste nokte, koji nisu skloni lomljenu i listanju. Stoga se i trudimo da se pridržavamo onih savjeta koji podrazumijevaju adekvatnu njegu.

Takođe, kao što smo pomenuli, svjesni smo da je gel na noktima veoma čest, ili čak najčešći oblik manikira, koji ima svoje, takođe pomenute, prednosti sa pragmatičnog aspekta.

Ali, kako gel zapravo utiče na naše nokte i kožu ruku?

Štetnost hemikalija sadržanih u gelu

Kako upozoravaju brojni stručnjaci, koliko god bili kvalitetni, odnosno od renomiranih proizvođača, gel za nokte ipak sadrži brojne štetne hemikalije, među kojima prednjače formaldehid i ksilen toluen. Ove supstance se apsorbuju i putem disajnog sistema, i bioakumulativne su, što znači da, pored toga što štete kvalitetu noktiju, takođe se i talože u našem organizmu.

Sa druge strane, ovi elementi su prisutni i u mnogim običnim lakovima za nokte, o čemu svakako treba povesti računa.

Istanjeni i slabi nokti

Pri njegovom nanošenju, gel dolazi u direktan kontakt sa nokatnom pločom, a njemu prethodi i postupak turpijanja iste. Zbog svega ovoga je opšta preporuka da se gel nokti kao vid manikira nikako ne praktikuju na duže staze, jer je neminovno da će dovesti do istanjenih i slabih noktiju, kojima će trebati mnogo vremena da se oporave.

UV lampe

I naposletku, ne treba da prenebregnemo činjenicu da se za sušenje gela na noktima koriste lampe koje funcionišu po principu UV talasa. Stručnjaci ističu da je ovo i najštetniji dio ovog tipa manikira, ne samo po nokte, već uopšte po kožu, o čemu treba posebno povesti računa, jer nisu svi saloni prešli na LED lampe, koje su svakako bolja opcija.

Naposletku, možemo zaključiti, prema navodima onih koji se stručno bave ovom tematikom, da praktikovanje gela kao manikir tehnike neminovno vodi ka dehidrataciji i izrazitom slabljenju nokatne ploče, kao i uopšte kože ruku.