Krajem januara na Youtube kanalu objavljen je snimak u kojem vehabijska organizacija "Asker" /turski jezik - vojnik, pripadnik vladajuće vojne elite/ vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina. Na snimku vehabije dječacima daju pouke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, piše "Dnevnik.ba".

vehabije sarajevo maloljetnici

Dječake glasno pitaju: "Ko smo mi?" Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: "Askeri" /vojnici/.

Čitav program "zimskog kampa" osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, pa fizičke pripreme na poligonu, a onda dječake uče borilačkim vještinama, navodi isti izvor, dodavši da jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje.

"Ali i bez oružja, činjenica da dječake postrojavaju u vojne formacije, problematična je s više aspekata", navodi se u tekstu.

Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sjedište u Sarajevu, a u toj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Nije poznato da li imaju ovlaštenja da vode djecu na bilo kakve obuke ili provode vrijeme s njima, kao što nije poznato ni da li roditelji znaju u kakvu vrstu "zimskog kampa" njihova djeca idu, dodaje se u tekstu.

S obzirom na to, da su snimak postavili sami organizatori "zimskog kampa", jasno je da svoje aktivnosti uopšte ne kriju, odnosno da se osjećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona, te da vojnu obuku maloljetnika nesmetano provode, navodi portal "Dnevnik.ba".