U upravi Fudbalskog kluba /FK/ "Leotar" sa nestrpljenjem očekuju početak radova na izgradnji modernog sportskog kompleksa na stadionu "Police", te ne kriju ponos što njihovi nekadašnji prvotimci danas igraju širom Evrope - od Njemačke do Grčke.

stadion-trebinje

Stanje u klubu je i dalje u fazi konsolidacije, nakon svih problema sa kojima se ovaj sportski kolektiv suočio u periodu od 2013. do 2017. godine, kada je u pojedinim momentima bilo samo pitanje dana kada će "Leotar" sa tradicijom dugom 90 godina otići u stečaj i staviti ključ u bravu.

Danas se na "Policima" mnogo vedrije gleda na budućnost. U upravi puni optimizma, nadaju se da će uspjeti u dogledno vrijeme da se vrate u Prvu ligu RS, a zatim i da budu jedan od glavnih konkurenata za Premijer ligu BiH. Ipak, za ostvarenje ovog cilja potrebno je još vremena i resursa.

Zato se nadaju da će uskoro početi sa primjenom odredbi iz statuta prema modelu upravljačkih prava, gdje bi svako zainteresovano fizičko ili pravno lice kupovinom akcija postalo suvlasnik kluba i kao takav imao pravo i obavezu da učestvuje u njegovom organizovanju, finansiranju i da, eventualno, ostvaruje prihod od njegovog poslovanja.

"Nažalost, sukob koji je bivša Gradska uprava vodila sa upravom kluba oko vlasništva nad stadionom i okolnim zemljištem, spriječio je provođenje ovog plana, iako je još prije dvije godine bilo zainteresovanih investitora, koji su, prije svega, željeli da imaju čiste imovinske odnose", pojašnjavaju u upravi "Leotara".

Sada je situacija dosta drugačija, pa sa novog Gradskom upravom, prvi ljudi "Leotara" imaju veoma dobru saradnju, zbog čega su odlučili da ponovo aktiviraju model upravljačkih prava, nadajući se da će oni koji su ranije bili, sada ponovo biti zainteresovani da kupe akcije tima sa Polica.

"Sada će i stadion 'Police' biti moderan sportski kompleks jer će lokalni privrednici obnoviti i u njega uložiti oko 1,5 miliona KM, a ne blok stambenih zgrada kao što su to neki ranije planirali. Stadion je vlasništvo grada, a klub, nadamo se, uskoro akcionara, koji vole i žele da naš Leo bude ono sto je nekada bio, pa i bolji", zaključuju u Leotaru.

Prema ranijim najavama, budućim akcionarima na raspolaganju će biti 3.000 akcija, čija će nominalna cijena biti po 1.000 KM. Njihovi kupci, ulagači, steći će upravljačka, odnosno glasačka prava.

Članovi skupštine FK „Leotar“ biće svi ulagači koji ulože po 30 akcija, dok će se oni koji imaju manje od 30 akcija, moći udružiti sa drugim ulagačima koji, takođe, imaju manje od 30 akcija, i na taj način delegirati svog predstavnika u Skupštinu kluba.

I svi povjerioci FK „Leotar“, po nacrtu statuta, imaju pravo da priznata dugovanja prema ovom klubu konvertuju u upravljačka, odnosno glasačka prava, čime se ista stiču u zamjenu za otpis potraživanja.

Glasalo bi se na principu elektorskog glasa, gdje će svako ko ima 30 akcija ili predstavnik 30 akcionara, imati pravo na jedan glas.

Sličnu vrstu jednog oblika privatizacije izvršio je FK "Sarajevo".