Toliko smo puta slušali o svim blagodetima ove tropske voćke za naš organizam, kao izrazitog antioksidanta koji obiluje vitaminom C, i o preporukama da je uvrstimo u našu svakodnevnu rutinu kada je zdrav životni stil u pitanju.

limun

Stoga, ne sumnjamo da je limunada postala i jedan od vaših omiljenih napitaka. Međutim, šta se dešava sa korom od limuna? Da li je ona beskorisna? Ne, nikako, već upravo suprotno od toga - možemo je upotrebiti kao na primjer sredstvo za čišćenje, i na još mnogo načina. Sve detalje u vezi sa istima, saznaćete u nastavku našeg teksta.

Otkrivamo vam fantastične načine upotrebe limunove kore i top trikove koji će vas oduševiti.

Limunovo maslinovo ulje

Narendajte tri kašičice limunove kore i dodajte ih u kašiku maslinovog ulja - to je proporcija, a količinu možete povećavati, naravno. Ostavite sve zajedno da odstoji dvije nedjelje i dobićete limunovo maslinovo ulje, spremno za upotrebu i sjajnog osvježavajućeg ukusa.

Korisno je da ga konzumirate na dnevnoj bazi, bilo kao dodatak ishrani, ili ujutru na prazan stomak, jer ima funkciju pročišćavanja cijelog organizma.

Limunove kocke leda

Dodajte narendanu koru limuna u modlu za led, sipajte vodu i vratite nazad u zamrzivač. Vidjećete da vaše piće nikada više nećete moći da zamislite bez ovog osvježavajućeg dodatka.

Protiv neprijatnih mirisa

Kako biste apsorbovali neprijatne mirise iz na primjer vaše kante za smeće, stavite nekoliko korica limuna na dno. Limunova kora će upiti sve neprijatne mirise, a potrebno je, naravno, da je mijenjate na svaka dva do tri dana.

Limunovu koru možete staviti i u vaše patike ili cipele, ukoliko imate problem sa neprijatnim mirisima stopala.

Očistite mikrotalasnu

Stavite pet debelo narendanih limunovih kora pomiješanih sa vodom u činiji, i sve zajedno stavite u mikrotalasnu pećnicu. Držite zagrijano na najjačoj temperaturi oko pet minuta.

Na ovaj način, iznutra ćete očistiti vašu mikrotalasnu. Sa peškirom obrišite zidove mikrotalasne i vaša pećnica će biti kao nova.

Istrebite mrave iz vašeg doma

Problem sa mravima u domaćinstvu, pogotovo u kuhinji, nije tako rijedak problem. U rješavanju istog vam može pomoći limunova kora. Postavite kore od limuna na mjesto koje je problematično.

Limun ima prirodnu aromu koja je odbojna za mrave, tako da ćete se na ovaj način, lako i bezbolno riješiti malih napasti.

Čišćenje kože

Protrljajte limunovom korom lice više puta i vaša koža će sigurno biti čistija i blistavija. Samo nemojte pretjerivati kako ne biste skroz pobijelili kožu lica, jer limun ima funkciju izbjeljivanja.

Vitamin C u prahu

Vitamin C puder napravljen na ovaj način možete koristiti u smutijima ili pijaćoj vodi. Poboljšaće nivo C vitamina u vašem organizmu, a sve što je potrebno da uradite je sljedeće: Isjeckajte na četvrtine limunovu koru, ostavite ih da se osuše na nekoliko dana, a zatim ih sameljite u puder.

Osvježite mašinu za pranje posuđa

Dodajte par korica od limuna u vašu mašinu za suđe, kako biste isprali i osvježili njenu unutrašnost, i oslobodili je naslaga koje prouzrokuju neprijatne mirise.

Osvježite vaš frižider

Stavite nekoliko kora od limuna u frižider. One će apsorbovati neprijatne mirise i dati vašem frižideru jedan savim novi, svjež i prijatan miris.