Od 8. do 11. februara 2018. održaće se peti po redu godišnji simposion „Teologija u javnoj sferi“.

I ovoga puta planirano je da se u okviru raznovrsnih formi na što bolji način uspostavi plodan dijalog Crkve i teologije sa ostalim relevantnim činiocima javnog života.

Kao i do sada, najzastupljenija forma biće panel diskusije, kojih će biti održane četiri. Renomirani stručnjaci iz različitih oblasti diskutovaće na sljedeće teme:

- „Depresija – bolest savremenog doba“,
- „Izazov klerikalizma u Crkvi“,
- „Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju?“
- „Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i (ne)autentične slobode“.

O sve aktuelnijem problemu modernog čovjeka – depresije razgovaraće dr Biljana Lakić (nacionalni koordinator za mentalno zdravlje Republike Srpske), prof. dr Miro Jakovljević (sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu) i teolog Dejan Nikolić (profesor bogoslovije u Nišu).

O izazovu klerikalizma unutar Crkve razgovaraće prof. dr Tomas Bremer (sa Katoličkog bogoslovskog fakultetu u Minsteru, Njemačka), mr Danilo Pavlović (iguman manastira Žitomislić) i doc. dr Aleksandar Đakovac (sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu).

Na uvijek aktuelne ekonomske teme, posebno sa aspekta pravoslavnog bogoslovlja, govoriće naši renomirani ekonomisti prof. dr Boris Begović (sa Pravnog fakulteta u Beogradu), mr Nebojša Katić (samostalni poslovni konsultant iz Londona) i doc. dr Rastko Jović (sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu).

Konačno, o umjetnosti će raspravljati akademik Milivoje Unković, prof. dr Mileta Prodanović (sa Fakulteta likovnih umjetnostu u Beogradu) i prof. dr Todor Mitrović (sa Akademije SPC za umjetnost i konzervaciju).

Pored panel diskusija, po prvi put biće zastupljena forma kraćih prezentacija na aktuelne teme, po uzoru na svjetski čuvenu TED seriju. Tako ćemo imati prilike da od dr Lazara Supića (sa univerziteta Berkli) slušamo o vještačkoj inteligenciji, o doživljaju slučajnosti u savremenoj fizici govoriće mr Ivan Šupić (sa Instituta fotoničkih nauka u Barseloni), te o Kuranu kao knjizi o Bogu, čovjeku i kosmosu, od doc. dr Kenana Musića (sa Fakulteta islamskih studija u Sarajevu).

Centralno predavanje održaće znameniti američki teolog grčkog porijekla, Aristotel Papanikolau, koji će govoriti o odnosu pravoslavlja i sekularizma.

Takođe, u okviru simposiona biće upriličene i dvije izložbe: izložba Ane Mitrović i Jelene Ilić pod naslovom „Staklena bašta“, kao i izložba fotografija „Alergija“ Milinka Milićevića.

Biće promovisana i kapitalna izdanja dvaju srpskih visokoškolskih ustanova, u Beogradu i Foči: O knjizi Ruski putevi srpskog bogoslovlja: školovanje Srba na ruskim duhovnim akademijama 1849-1917 Vladislava Puzovića govoriće prof. dr Bogoljub Šijaković sa PBF u Beogradu, prof. dr Darko Đogo sa PBF u Foči i prof. dr Goran Latinović sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, dok će o izdanjima PBF u Foči govoriti dekan fakulteta prof. dr Vladislav Topalović, prof dr. Mirko Sajlović, doc. dr Drago Perović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću i g. Dragan Davidović, direktor Sekreterijata za vjere Republike Srpske.