Preduzeće Vodovod Trebinje nabavilo je savremeni uređaj za otkrivanje kvarova. Oprema vrijedna 60.000 maraka doprinijeće znatnom smanjenju gubitaka na vodovodnoj mreži.

voda

Samo u drugoj polovini januara otkako upotrebljavaju novu opremu, radnici Vodovoda utvrdili su više od deset kvarova. Uz novi uređaj, tvrde, i građani će imati kvalitetnije vodosnabdijevanje.

Inženjer Bojan Vulić pojasnio je da se na osnovu senzora detektuju gubici i zatim šalje signale u bazu podataka. Istakao je da su u Vodovodu uvjereni da će im ova oprema omogućiti da pouzdano otkriju kvarove i potpuno smanje gubitke vode.

Uz novu opremu kojom se dnevno može pregledati do dva kilometra vodovodne mreže, kvarovi na sistemu biće rješavani brže i efikasnije. Na ovaj način, kažu u Vodovodu, u velikoj mjeri biće smanjeni gubici vode koji su bili ogromni.

Direktor Vodovod Spasoje Radović kaže da je ova oprema prilikom iskopavanja, čak i na dubini od skoro tri metra, detektovala pucanje cijevi i gubitak u mreži, zbog čega su veoma zadovoljni njenom učinkovitošću. Dodao je da će nastaviti s nabavkom savremene opreme za rad.

Tebinjski Vodovod je prvo preduzeće u Srpskoj i BiH koje je nabavilo ovakvu opremu, a koju koriste i najrazvijenije evropske zemlje.