Dragan Dan Ivetić, advokat i član tima odbrane generala Ratka Mladića, izjavio je da se na spisku bolesti od koje genaral boluje nalazi i jedna ozbiljna dijagnoza koju su utvrdili srpski ljekari, ali je od suda označena kao tajna i zbog tamošnjih propisa odbrana ne smije da je otkriva.

general ratko mladic

Odbrana je stoga na osnovu tih novih podataka i dokaza juče u Hag poslala tri podneska u kojim je zatražila da se generalu Mladiću poništi prvostepena presuda, jer nije bio sposoban za suđenje, da se privremeno pusti na bolničko liječenje u Srbiji na četiri mjeseca i da se protiv pritvorskih ljekara povede istraga zbog opstrukcije i lošeg liječenja.

"Srpski lekari su utvrdili da je kardiološka slika mnogo gora nego što su članovi odbrane na osnovu ranije dostavljene dokumentacije mislili. Mladić se noću budi zbog bolova u grudima, a na to pritvorski lekari ne reaguju", rekao je Ivetić za "Večernje novosti".

On je naveo da je general Mladić dva puta u decembru prošle godine tražio da ide u bolnicu zbog velikog bola u grudima, ali je to ignorisano, a odbrani negirano da se uopšte žali.

"General se žali, kaže da ne može da spava, a lekari kažu da je u redu. Ne prima lekove koje bi trebalo, ali prima pogrešne ili one koji ne deluju", upozorio je Ivetić.

On je naglasio da je utvrđeno da su generalu Mladiću na dan presude davali tri vrste lijekova za izbacivanje vode, kako bi mu smanjili pritisak, ali to je prevelika količina od koje može da zastane srce, te konstatuje da je generalu zbog toga i bilo loše i morao je da izađe iz sudnice.

"Pritisak koji je tada bio 180 označili su kao normalno stanje", rekao je Ivetić.

On je dodao da je Mladiću, kada ga je pregledao srpski doktor Velibor Ristić, izmjeren pritisak 205 sa 95 i da je doktor utvrdio da ima hipertenzionu krizu i da mora odmah u bolnicu jer je to predinfarktno stanje, ali su se /u pritvoru/ raspravljali sa njim i prekinuli posjetu i pregled, a Mladića ostavili samog u ćeliji da se smiruje.

Branilac je pojasnio da je doktor Ristić na slušalicama čuo šum u kategoriji između tri i četiri na skali od šest, koji tamošnji ljekari nisu nikada ranije ni evidentirali, ni liječili.

"Nemoguće je da lekar ne čuje takav šum i ne može on odjednom da se pojavi u toj jačini, što znači da duže vreme postoji. Doktor Ristić je naveo da mora hitno da bude prebačen u bolnicu kako bi mu se uradili svi testovi, jer do sada u Hagu nisu radili čak ni osnovne analize srca", rekao je Ivetić.

On je naglasio da, kada je riječ o neurološkoj slici, ni ona nije ništa bolja, odnosno da su ljekari na snimcima vidjeli mnogo oštećenja mozga koja nisu bila vidljiva 2013. godine, a koji ukazuju da je general Mladić imao nekoliko moždanih udara koje u Hagu ne priznaju, jer prihvataju samo dva iz ranijeg perioda.

"Mozak mu ne radi u punom kapacitetu i mišljenje neurologa Gorice Đokić je da general Mladić mora da se leči u bolnici", rekao je Ivetić.

On je naglasio da je činjenica da general Mladić ne može značajno da učestvuje u pripremi odbrane.

Generalov sin Darko Mladić izjavio je da je sada otkriven motiv zašto srpskim ljekarima nije dozvoljeno da ga pregledaju prije presude.

"Tada bi se otkrilo da nije sposoban za suđenja. To znači da su sve vreme to znali, ali su mu ipak sudili", rekao je Darko Mladić.

Branilac Branko Lukić ukazao je da je prije posjete srpskih ljekara dogovoreno da im se dozvoli korištenje kompletne opreme u pritvorskoj ambulanti, ali da je doktor Paulus Falke zabranio da se koristi ambulanta, a da je, dok je pregled trajao, sa stola iz dokumentacije uzeo sudsko odobrenje za korištenje EKG i odnio ga, te stoga EKG nije ni urađen.

On je naglasio da u Hagu cijelo vrijeme kriju i falsifikuju zdravstvenu dokumentaciju generala Mladića.

"Recimo, tamo gde se vidi dijagnoza da je imao infarkt, preko te reči nalepili su Mladićevo ime. Ako pokušamo da skinemo, pocepaćemo, pa gledamo preko svetla da vidimo šta je ispod napisano", rekao je Lukić.

Konferencija za novinare tima odbrane generala Ratka Mladića o njegovom zdravstvenom stanju najavljena je za danas u 12.30 časova.