Tripo Kundačina u Beogradu – „Ercegovac na veliko E“ po 206. put pred publikom

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 29. 01. 2018. - 22:36h

Monodrama „Ercegovac na veliko E“, u izvođenju maestralnog glumca Peđe Milojevića, izmamila je večeras gromoglasni aplauz i ovacije publike u Kulturnom centru beogradske opštine Čukarica.

pedja milojevic ercegovac na veliko E

Pred publikom ju je Milojević igrao već 206. puta, tumačeći lik izvjesnog Tripa Kundačine – Hercegovca, običnog čovjeka u stalnoj „borbi sa vjetrenjačama“.

„Na jednostavan i duhovit način Tripo nam, kroz svoje memoare, kazuje šta ga je sve u životu ‘strefilo’ – od odlaska u zatvor, snimanja filma u njegovoj rodnoj kući, do odlaska kod ljekara“, kaže Milojević.

Na daskama koje život znače, ova monodrama igra se već 14 godina, a osmijehe prisutnih, uz gradove regiona, izmamila je i u Beču, Parizu, Strazburu, Lincu, Inzbruku, Trstu.

U Trebinju je igrana 2004. godine u Domu mladih, odmah poslije premijere.

„A najteže mi je bilo igrati u Bileći pred više od 700 ljudi, ali godi kada vidite publici osmijeh na licu i gromoglasni aplauz“, dodao je Milojević.

tripo kundacina ercegovac na veliko E

Planira, kaže, novo izvođenje u Trebinju i vjeruje da će dvorana ponovo biti puna kao i prije 14 godina.

Monodrama je rađena po pripovijetkama glumca Dragutina Gute Dobričanina, a u režiji Aleksandra Volića, dok je adaptacija povjerena Jadranki Barzut.

Što bi rekao Tripo: „Ovu demokratiju svijet još nije gled’o. A neka, i jače su sile udarale, izdržaćemo mi i ovo blagostanje“ i „Nijesam ja stio umakat’ u mastilo što mi je do slave, ili što mislim da bi me neko trebao ovjekovječit’. Pišem, što mi zbog skučenog prostora ne more sve stat’ na nadgrobnu ploču… Neka ovi spisi budu prošireno i dopunjeno izdanje moje spomen pločem a na nju prvo uklesujem:
Samom sebi za života, Tripo Kundačina“.

Komentari

NISAM DOSTOJEVSKI < ALI LAKO PREPOZNAJEM IDIOTA/ Stabi rekao DOMANOVIC< KOJI JE IZ NASIH KRAJEVAOD GLIGORIJEVICA IZ DANASNJIH DOMANOVICA/ Velika je i prelijepa ova monodrama, radujem se sto ce ponovo bityi u Trebinju/Hvala je Bogu pa se nadj jos pokoji razuman Hercegovac

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja