Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Štutgartu da vlasnici njemačkih kompanija imaju interes da ulažu u Srpsku i razvijaju privrednu saradnju.

petar djokic

Đokić je istakao da su predstavnici Vlade Srpske prenijeli njemačkim privrednicima da je Srpska mjesto gdje je moguće investirati, što će doprinijeti poboljšanju ukupne spoljnotrgovinske razmjene sa Njemačkom koja se iz godine u godinu povećava.

"Cilj je da ohrabrimo njemačke investitore da dođu u Srpsku, ali i da u političkom smislu budemo prepoznati kao važan region koji može da praktikuje sve evropske vrijednosti, principe i standarde, što i činimo, jer na tome zasnivamo naše zakonodavstvo i politike", rekao je Đokić novinarima.

Ministar Đokić, koji kao član delegacije Vlade Srpske boravi u Njemačkoj povodom svečanog obilježavanja Dana Republike u Štutgartu, istakao je da predstavništva Srpske u inostranstvu značajno afirmišu i podržavaju aktivnosti koje Vlada provodi na planu saradnje sa svijetom, planu razvoja i poboljšanja opštih prilika u Republici.

On je rekao da je Predstavništvo Srpske u Njemačkoj, u pokrajini Baden-Virtemberg, prethodnih godina dalo vidan doprinos takvim naporima.

"Obilježavanje Dana Republike u ovom dijelu Njemačke je bilo nova prilika da sretnemo različite ljude i predstavnike raznih kompanija sa kojima smo razgovarali o mogućnostima privredne saradnje", rekao je Đokić.

On je dodao da su predstavnici Vlade Srpske razgovarali i sa ljudima iz različitih organizacija, klubova i udruženja, koji daju doprinos afirmisanju Srpske i njenog pozicioniranja kao regionalne zajednice sposobne da funkcioniše i posluje u skladu sa evropskim principima.