Kućni aparat bez koga sigurno ne biste mogli da zamislite raspremanje stana, bilo da se radi o brzinskom čišćenju ili o onom temeljnom kada cijelu kuću okrenete naglavačke, svakako je usisivač.

usisivac

Ukoliko namjeravate da kupite novi, jer vam je stari dotrajao, treba da povedete računa o nekim tehničkim karakteristikama ovog uređaja.

U nastavku teksta poredimo klasični sa usisivačem sa vodenim filterom i predstavljamo prednosti i mane svakog od njih.

Usisivači sa vodenim filterom

Posljednjih godina, mnogi se sve više odlučuju za kupovinu ovih modela usisivača, i to zaista nije bez razloga, jer prednosti koje oni imaju kada je čišćenje domaćinstva u pitanju nisu zanemarljive.

Dubinsko čišćenje je svakako prednost ovih usisivača, naročito u odnosu na klasične, jer sistem koji je zasnovan na vodenim filterima omogućuje znatno dublje prodiranje u površine koje se usisavaju. U tom smislu, korišćenjem usisivača sa vodenim filterom, znatno ćete rjeđe imati potrebu za nošenjem tepiha na pranje, a pogotovo se ističe pogodnost čišćenja kreveta, dušeka i ugaonih garnitura na kojim se uvijek skuplja prašina, grinje i ostale nečistoće.

Prednost upotrebe ovih usisivača naročito se ističe kod onih koji su alergični na prašinu, jer ovako sva prašina ostaje u filteru, i ne raznosi se po stanu.

Takođe, preporuka je da uvijek birate one modele koji imaju opciju za izduvavanje vazduha, koja je pogodna kada čistitite radijatore i druga teško dostupna mjesta.

Zapremina i veličina

Postoje usisivači sa vodenim filterom različitih zapremina. Prednost većih zapremina jeste u tome što možete usisati to jest očistiti velike površine bez mijenjanja vode usput, što bi vas ometalo u procesu raspremanja.

Ono što bismo mogli navesti kao manu ovih usisivača jeste to što su uglavnom preglomazni, pa samim tim mogu biti nepraktični za česta čišćenja stana.

U tom smislu postoje modeli koji nude obje opcije - i vodene filtere i suvo usisavanje, što bi moglo da bude rješenje i savršen balans između detaljnijeg raspremanja i onog koje praktikujemo po nekoliko puta na nedeljnom niovu.

Klasični usisivači

U ovom dijelu se možemo nadovezati na konstataciju da su usisivači sa vodenim filterom suviše kabasti, pa je teško baratati njima, a takođe se može desiti i da se prolije voda iz filtera tokom usisavanja.

Ovaj problem kod klasičnih usisivača nije pristuan, plus je dosta lakši za održavanje, jer nakon upotrebe ne morate svaki put da praznite rezervoar sa vodom, odnosno da prosipate prljavu, pa da ga potom perete i sušite, što je svakako dodatni posao koji bi mnogi da izbjegnu.

Uglavnom, ukoliko živite u manjem stanu, u kome nema previše površina za usisavanje, naša preporuka bi definitivno bila da koristite klasičan usisivač.

Ako birate klasičan usisivač, treba da povedete računa o kesama koje služe kao rezervoar za prašinu. Birajte one modele koji imaju kese sa što većim zapreminama, pojedini imaju kese od po 4 l, jer tako ćete ih rjeđe mijenjati.

Takođe, gledajte da usisivač koji kupujete ima i dodatke, poput četki za skupljanje dlaka od kućnih ljubimaca, ili one koje služe da doprete do teže dostupnih površina, jer će vam to svakako olakšati posao usisavanja, ali i učiniti ga temeljnijim.

Jačina usisivača

Što se tiče veličine klasičnih usisivača, ne mora da znači da ako su mali, a samim tim i praktični za odlaganje, da su ujedno i slabi, jer kod savremenih modela jačina motora ne zavisi od veličine usisivača u koji je motor smješten. Treba obratiti pažnju i na usisnu moć, koja zavisi od samih filtera.

Primjera radi, moderniji model klasičnog usisivača sa turbo motorom koji se smatra izrazito snažnim ima jačinu između 1400 i 2000 vati, a jačina usisne snage mu je preko 400.

Savremeni modeli takođe imaju specijalne filtere sa zaštitama, koji su posebno pogodni za one koji su alergični na prašinu.

I napoletku, pomenimo i faktor buke koju proizvodi ovaj kućni aparat. Većina današnjih modela pri radu stvara zvuk jačine 78 decibela - normalan razgovor je jačine od 60 do 70, a najsavremeniji modeli stvaraju zvuk od 72 decibela, što je samo malo glasnije od običnog razgovora.

U svakom slučaju, prije kupovine usisivača razmotrite sve ove argumente, kako biste odabrali onaj koji  najbolje odgovara vašim potrebama.