U čast i slavu Svetog Save, trećeg sina velikog župana Stefana Nemanje, velikog srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa, danas su u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ učenici ove šustanove održali priredbu pod nazivom "Dug Rastku Nemanjiću", inspirisanu istoimenom pjesmom Branislava Crnčevića.

priredba skola vuk karadzic u suret svetom savi (1)

Priredba je počela recitacijom pjesme Sveti Sava od Ranka Jovovića, nakon čega je Milana Babić, nastavnik srpskog jezika, kazivala o značaju Svetog Save i izboru pjesama koje je nastavni kadar ove škole odabrao kao doprinos proslavi školske Slave.

„Danas, uoči dana Svetog Save, najveće ličnosti srpskog roda, slavimo čovjeka koji je znamen srpske prosvjete i duhovnosti, onoga čija će prosvjetno-kulturna djelatnost postati temelj čvrst za sve potonje generacije! Slavimo onoga koji će kao prvi srpski arhiepiskop miriti i tješiti, onoga čija će riječ i djelo biti putokaz u teškim vremenima! Slavimo onoga čija nas je riječ provela kroz Turke 'sigurnije nego mač'", rekla je Babić.

Stihove Branislava Crnčevića, velikog srpskog pjesnika, odabrani su kao tematski okvir priredbe – Dug Rastu Nemanjiću. Zašto? Iz razloga jer je to misija učitelja da ukažu na istorijske činjenice, a velika stradanja jesu, nažalost, nešto što nam se kroz istoriju neprestano ponavlja.

priredba skola vuk karadzic u suret svetom savi (1)

"Kao učitelji mi smo dužni da uz priču o Svetom Savi, kao onome koji nas, kao što je rečeno u našoj uvodnoj pjesmi od Ranka Jovovića, miri i tješi , govorimo kao i onom čija nas požrtvovanost za svoj rod obavezuje da govorimo glasnije o srpskom stradanju. Istorijsko pamćenje, sjećanje na strahote koje smo proživjeli, mora postati sastavni dio našeg bića ako želimo da kao narod opstanemo na istorijskog pozornici“, dodala je Milana Babić.

Nakon uvoda uslijedio je tropar Svetom Savi.

Učenici su potom pjesmom i recitacijom pripovijedali o slavnoj istoriji svojih predaka – od vremena župana, kraljeva i careva pa sve do danas. Čule su se molitve Bogu i Svetom Savi, a, na kraju, kao glavna pouka, uslijedila je recitacija o značaju čuvanja srpskog jezika i običaja - odlomak iz Zavještanja velikog župana Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi, Mila Medića.

U priredbi je učestvovao hor pod rukovodstvom Silvane Stevanović, te recitatori i solisti: Vasilisa, Teodora, Jovan, Katarina, Anastasija, Pavla, Milica, Božena, Martina, Miljana, Romana i Emilija.

Dug Rastku Nemanjiću

Ne znam stado toliko raštrkano
ni pastira toliko zaposlenog:
crkve su Savine i Hilandar i Jasenovac,
jednom rukom valja zapaliti milion sveća.
Jesi li se umorio, Sveče?

Reč nas je Savina kroz Turke provela
sigurnije nego mač.
Čarnojević je vodio Srbe
a Sava je vodio Čarnojevića.
Jesi li se umorio, Sveče?

Veliki je posao Gospod odredio Rastku Nemanjiću:
ni manjeg naroda ni više umorenih.
Srećni pastiri žive pričešćuju
a on je od Boga strašnu milost izmolio
da mrtvim Srbima poslednju pričest daje.
Jesi li se umorio, Sveče?

Brana Crnčević