U Kulturnom centru u Trebinju večeras je priređena Svetosavska akademija na kojoj je uz prigodan kulturno-umjetnički program i besjedu podsjećeno na utemeljivača obrazovnog i duhovnog života kod Srba - Svetog Save.

akademija sveti sava

Kroz priču o Svetom Savi, jerej Miloš Lovrić je u svojoj besjedi govorio o značaju i vizionarstvu za pravoslavlje prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa, koji je osnovao humsku eparhiju koja postoji već skoro osam vijekova.

On je kazao da je Sveti Sava rodonačelnik srpskog duhovnog nasljeđa, koje ima tu osobenost da se ne nasljeđuje onako kako se nasljeđuju kuće, njive, brda ili doline - krvne ili nacionalne veze, nego jednim svjesnim usvajanjem i razložnim opredjeljenjem za baš te duhovne vrijednosti.

svetosavska akademija 2018 trebinje (1)

Sava je bio i ostao veliki čovjek, jer je bio Hristov čovjek, kome talenti, mudrost i znanje nisu bili presudni da bude to što jeste - jedinstvena pojava u srpskom narodu, vječiti jevanđeljski nadahnitelj i neosporivi vođa srpskog naroda, dodao je Lovrić.

"Sveti Sava nije samo neosporivi vođa srpskog naroda, već i šire jer ga svi pravoslavni narodi poštuju i cijene, kao i svi ljudi od kulture i duhovnosti", istakao je Lovrić.

Govoreći o Svetom Savi, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je malo sela u Hercegovini koja nemaju svoju, bar jednu legendu o ovom svetitelju i prosvetitelju, kojim je zajedničko to da je Sveti Sava narodu uvijek pri ruci, da je tamo gdje treba, gdje je nevolja ili neki veliki upitnik.

Svetog Savu, dodao je Petrović, hercegovački narod je vijekovima doživljavao kao svoju podršku i kao svog velikog i najautoritativnijeg učitelja.

svetosavska akademija 2018 trebinje (1)

"Kult Svetoga Save, među nama u Trebinju, živ je i vitalan i održava se na jednom visokom nivou koji je izraz naše želje da svojim djelima budemo uz skute Svetoga Save", rekao je Petrović.

On je istakao da je Sveti Sava, unesen u samu srž srpskog nacionalnog identiteta, svojim životom i svojim djelom, kazao narodu da se naprijed može samo uz knjigu, prosvjetom i kulturom i stalnim učenjem.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su horovi "Tribunia" i "Muzička škola" Trebinje, Snežana Savičić, primadona opere Narodnog pozorišta Beograd, Lepomir Ivković i Boško Puletić, glumci Narodnog pozorišta Beograd, Vesna Pavlović, glumica Kruševačkog pozorišta, Brankica Vasić Vasilisa iz Beograda, izvođač tradicionalne muzike, Miloš Nikolić iz Beograda svirač na kavalu i pijanista Narodnog pozorišta Beograd Nevena Živković.

svetosavska akademija 2018 trebinje (1)

Na Svetosavskoj akademiji nastupili su i recitatori trebinjskih osnovnih škola i učenici Muzičke škole.

Organizatori Svetosavske akademije su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra od 11.30 časova, lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a domaćin ovogodišnje proslave Svetog Save je Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj".