U Republici Srpskoj je 13 lokalnih zajednica prihvatilo da učestvuje u projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Srpske", u okviru kojeg će od 16. do 23. juna u Srpskoj boraviti 650 djece iz socijalno najugroženijih srpskih porodica na Kosmetu, rekao je Srni predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu iz Srpske Milorad Arlov.

djeca kosovo i metohija trebinje (2)

Učešće su do sada potvrdili Banjaluka, Prijedor, Trebinje, Novi Grad, Gradiška, Derventa, Šamac, Brod, Petrovo, Han Pijesak, Pale, Istočnom Novom Sarajevo i Višegrad, a Arlov napominje da prijave za učešće traju do 1. februara.

"Još nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj najavilo je da će učestvovati u ovom humanom projektu, koji Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Srpske organizuje sedmi put, uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja", istakao je Arlov.

On je naveo da će u Srpsku, u posjetu vršnjacima, doći učenici iz svih srpskih sredina i osnovnih škola sa Kosova i Metohije, u pratnji pedesetak prosvjetnih radnika.

Arlov je rekao da su podršku Odboru i projektu dali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a očekivanje je da će to učiniti i najviše institucije Republike Srpske.

"Očekujemo da će i ove godine Savjet ministara dozvoliti ulazak djeci sa Kosmeta pod posebnim uslovima, jer ta djeca nisu u materijalnoj mogućnosti da imaju pasoš Srbije. Centralni doček djece 16. juna, pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, biće u Andrićgradu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija Republike Srpske", istakao je Arlov.

On je podsjetio da je do sada, u okviru projekta čija je realizacija počela 2012. godine, u Srpskoj po sedam dana boravilo više od 2.500 srpske djece sa Kosmeta, u pratnji više od 200 prosvjetnih radnika iz svih osnovnih srpskih škola na Kosmetu.

"Motiv projekta je povezivanje našeg naroda u Srpskoj i Srbiji. To je, uvjereni smo, pomoć našem narodu i srpskoj djeci na Kosmetu, da osjete slobodu koju nemaju i prijateljstvo Srpske, da nisu sami i da smo uz njih u teškim vremenima kroz koja prolaze da bi opstali na Kosovu i Metohiji", naglašava Arlov.