Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prošloj godini izvršili 3.370 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.620 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1,14 miliona KM.

poreska uprava trebinje

U istom periodu za 581 poreskog obveznika privremeno je zabranjeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, što je za 37 obveznika više nego u 2016. godini, saopšteno je iz Poreske uprave.

Zbog neizdavanja fiskalnih računa u prošloj godini su na teritoriji koju pokriva Područni centar /PC/ Poreske uprave u Banjaluci privremeno zatvorena 203 objekta.

Na području ovog centra bilo je i najviše kontrola i postignut je najveći finansijski efekat nakon izvršenih kontrola.

Kada je riječ privremeno zatvorenim objektima u ostalim područnim centrima, na teritoriji PC Istočno Sarajevo zatvorena su 103 objekta, u Bijeljini 80, Prijedoru 73, Doboju 69, Zvorniku 35, dok je u Trebinju zatvoreno 18 objekata.

Inspektori Poreske uprave lani su otkrili i 129 neprijavljenih radnika, od čega su prilikom kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa pronađena 73 neprijavljena radnika.

Poreska uprava je prošle godine u dva navrata sprovela promotivnu kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime se daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

Pojačan je i rad inspektora Poreske uprave na terenu s ciljem poboljšanja poreske discipline kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

"Kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u prošloj godini su sprovođene radnim danima i vikendom u tri smjene, a takva praksa biće nastavljena i u ovoj godini", poručili su iz Poreske uprave.

Neizdavanje fiskalnih računa poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza, zbog čega ih iz Poreske uprave pozivaju da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti.

Iz Poreske uprave pozivaju građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem i-mejl adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave.