Na ekumenskoj molitvi koja je održana u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo hrišćana u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, uz katoličke i pravoslavne vjernike učestvovali su i brojni katolički sveštenici, redovnici, redovnice kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, piše "dubrovačkivjesnik".

ekumenska molitva dubrovnik

Ekumensku molitvu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a propovijedao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije Durić.

U propovijedi je episkop Grigorije kazao kako govor o Bogu, čija bit je za ljude  nedokučiva i nepojmljiva, prije svega treba proizlaziti iz tišine i ćutnje da “sve nas koji promišljamo i govorimo o njemu odvodi u tišinu bogopoznanja”.

“Ako naša riječ o Bogu ne izvire iz tišine i ćutnje, a tišina i ćutnja iz spoznaje o našoj nemoći da obuhvatimo tajnu Božijeg postojanja, onda nas to s razlogom upućuje na zaključak da mi nismo svjesni o kome govorimo”, istaknuo je uvodno episkop.

Ovakav način poimanja i pristupanja primaran je i nezaobilazan i kad je riječ o Duhu svetome,  o kojem je vladika u propovijedi više govorio.

Episkop Grigorije pozvao je okupljene vjernike da se prisjete trenutaka kada su bili u istinskoj ljudskoj nevolji, u bezizlaznoj situaciji, kada su bili potpuno nemoćni da riješe neki za njih krucijalan životni problem, te kazao: “Ako vam je tada bilo toliko teško da niste imali snage da razgovarate s ljudima a kamoli da se pomolite Bogu, ako ste u tim trenucima  jedva imali snage disati, ako ste usred sopstvene nevolje i muke bili bespomoćni i napušteni od drugih ljudi a ipak ste osjećali da je pored vas neko ko vas ne da, ko vas voli, jeste li se ikada – nakon što biste konačno ugledali svjetlost na kraju tunela i pošto bi vam se ponovo vratila životna snaga i sposobnost govora – zapitali ko je to bio s vama kada ste bili sasvim iznemogli i posustali, ko vas nije napuštao kad ste bili sasvim izgubljeni i zaboravljeni, ko se to zauzeo za vas vrativši vas, u konačnici, u život?”.

Zaključio je da, budući da govori hrišćanima, oni će osjetiti i shvatiti da je to bio Bog, “koji se uvijek i svagda zauzima za sve nas”.

Biskup Uzinić je na početku molitvenog slavlja pozdravio sve okupljene i zahvalio im što su došli kako bi zajedno mogli moliti za jedinstvo hrišćana.

Među sveštenicima koji su učestvovali na molitvi za jedinstvo hrišćana bili su i protojerej stavrofor Boris Banduka, arhijerejski namjesnik trebinjsko-dubrovački, kao i dubrovački protojereji stavrofori o. Vladan Perišić i o. Stevan Kovačević, te generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, delegat Dubrovačke biskupije za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan i katedralni župnik don Stanko Lasić.

Ovo je sedmi put da se ekumenska molitva uz učestvovanje pravoslavnih i katolika moli u Dubrovniku, a važno je i napomenuti da je riječ o molitvi, a ne misi.

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo hrišćana kojom se potiče i njeguje ekumenizam među hrišćanima održava se svake godine od 18. do 25. januara.