Rikalo – Elektrohercegovina investicijama postiže kvalitetnije napajanje potrošača

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 19. 01. 2018. - 10:42h

Preduzeće „Elektro-Hercegovina“ Trebinje u proteklom periodu realizovalo je više investicionih projekata koji su se odnosili na poboljšanje kvaliteta napajanja postojećih i mogućnost priključenja novih potrošača na distributivnu mrežu, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u ovom preduzeću Nebojša Rikalo.

nebojsa rikalo elektrohercegovina

On je pojasnio da se to prvenstveno odnosi na povećanje kapaciteta i poboljšanje tehničkih performansi postojećih napojnih trafostanica 35/10 kilovolti, izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju srednjonaponske i niskonaponske mreže i niz projekata automatizacije srednjonaponske mreže.

Rikalo ističe da je izvršena potpuna zamjena opreme u 35/10 kilovoltnim trafostanicama Trebinje dva i Berkovići, kao i zamjena 10 kilovoltnog postrojenja u trafostanici Plana-Bileća, odnosno proširenje trafostanice Ljubinje sa dvije dodatne 10 kilovoltne ćelije.

„Efekti ovih investicija i te kako su se odrazili na broj i smanjenje trajanja beznaponskih pauza“, kaže Rikalo.

U ovoj godini planirana je zamjena 35 kilovoltnog postrojenja u trafostanici Plana-Bileća, kao i izrada tehničke dokumentacije za izgradnju trafostanice Trebinje tri na lokaciji u Zasad Polju.

Prema Rikalovim riječima, trafostanica Trebinje tri je kapitalan projekat čijom bi se izgradnjom rasteretile postojeće napojne trafostanice, oblikovala distributivna mreža, i što je najvažnije stekli uslovi za širenje mreže u skladu sa razvojnim planovima grada Trebinja.

U ovoj godini predviđena je izgradnja i sanacija većeg broja distributivnih trafostanica 10/0,4 kilovolti.

Kada je riječ o srednjonaponskoj i niskonaponskoj mreži, planirana je izgradnja i sanacija više objekata, među kojima Rikalo izdvaja rekonstrukciju 35 kilovoltnog dalekovoda preko vjerskog kompleksa Crkvina u Trebinju, kao i izradu projekta 35 kilovoltnog dalekovoda trafostanice Berkovići – vjetroparka Trusina.

Rikalo navodi i da će biti nastavljeni započeti projekti automatizacije srednjonaponske mreže, a odnose se na ugradnju daljinski upravljivih reklozera i lokatora kvarova kako bi se postiglo brzo otkrivanje i sekcionisanje mjesta kvara, pri čemu se trajanje beznaponskih pauza svodi se na najmanju moguću mjeru, a nepotrebne manipulacije prekidačem izbjegavaju u potpunosti.

„Elektro-Hercegovina“ je u prethodne četiri godine zamjenom relejno upravljačkih uređaja i ugradnjom RTU jedinica /uređaj za daljinski nadzor i komandu/ pripremila sve napojne trafostanice 35/10 kilovolti za implementaciju SKADA/DMS/OMS projekta.

Njegovom realizacijom će se iz dispečerskog centra „Elektro-Hercegovine“ nadzirati i upravljati svim trafostanicama, što će se odraziti i na bolji kontinuitet isporuke električne energije.

Realizacija projekta je već počela i trajaće tri godine.

„Riječ je o značajnom projektu koji finansira NJemačka razvoja banka /KFW/, a izvodi `Simens` i u njemu zajednički učestvuju svih pet distribucija iz sistema `Elektroprivrede Republike Srpske`“, naveo je Rikalo.

Kada je riječ o ostalim značajnijim investicijama, Rikalo izdvaja stratešku investiciju izmještanja mjernih mjesta van objekata potrošača, zamjenu starih brojila električne energije novim i proširenje sistema za daljinsko očitanje brojila /AMM/.

Rikalo navodi da je do sada u sistem daljinskog očitanja uvezano više od 1.000 brojila i da se u ovoj godini očekuje ugradnja još 300 brojila ove vrste.

Komentari

bravo, jedan od rijetko finih direktora

Odgovori

ZBOG CEGA I ZASTO,KADA IZBACITE BROJILA NA STUB,ZA ISTI NIVO POTROSNJE,DOLAZE I DO 30% VECI RACUNI ZA UTROSENU ELEKTRICNU ENERGIJU?HOCETE LI IMATI KVALITETNIH KADROVA ZA RAD NA SCADA SISTEMU?KADA CE TE OCISTITI DALEKOVOD 10/0,4 KV OD TVRDOSA DO DOBROMANA?

Odgovori

Slazem se, od kada su izbacili sat na stub, svaki racun mi je za 20% veci.

Odgovori

Hajde malo razmisli nemoj biti glup

Ako nekome nije jasno o čemu se radi neka vidi kod Vukana

Odgovori

Covjek je vrhunski strucnjak u svojoj oblasti,veliki gospodin i veliki covjek…..

Odgovori

Ima li gdje direktora Savica ziva, vidi li ga ko, cuje li se o njemu i o djelu njegovu, dje je, sta radi, da nije, ne daj Boze, ostavku podnio, a da niko nije primjetio, steta bi bila za onakvog rukovodioca kakav se radjo nije, niti ce se kad roditi.

Odgovori

Nisi ti jadnice ni „N“od NEVESINJCA…..taj covjek je jedan veliki gospodin za razliku od tebe.

Odgovori

dr VE, potpisujem, covjek je i strucnjak a i ljudina…bravo za naseg Trebinjca

Odgovori

Vodi ga kući!

Odgovori

za neupicenog VAX dalekovod tvrdos dobromani ne postoji u elektrohercegovini ta dva mjesta se napajaju sa razlicitih dalekovoda iz trafostanica 35/10 volujac i 35/10 velicani. trase dalekovoda se redovno sijeku i ciste samo tebe VAX tamo nema

Odgovori

Pola komentara botovi. Mišeljić mlad lijep i pametan, Mijanović isto, ovaj isto, onaj iz komunalnog isto u gimnaziji isto ima li iko u sekti da nevalja što bi reko suborac svi pošteni niđe moje torbe

Odgovori

Idi lijeci svoje komolekse. Ako za ovoga covjeka mozes reci nesto ruzno onda si stvarno za dobra promatranja…..

Odgovori

Priča gluposti.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja